Haberler

Vetolu Nükleer Santral Yasası Komisyonda Kabul Edildi (2-son)

Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin Tasarı TBMM Sanayi Komisyonu'nda Kabul Edildi. Santral Kurulması Konusundaki Esaslar Bakanlar Kurulu Onayı ile Belirlenecek.

-Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin tasarı TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi. Santral kurulması konusundaki esaslar Bakanlar Kurulu onayı ile belirlenecek. Santral için yarışma yapılacak. En uygun teklif TETAŞ tarafından belirlenerek yarışma sonuçlandırılacak. İşletmeci ile 15 yıllık sözleşme imzalanacak. Bu kapsamda kamu 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi verecek. Nükleer santralı kamu kurabilecek. Kamu-özel sektör işbirliği ya da tümüyle özel sektör seçenekleri de bulunacak. Nükleer santral kurulması için bedelsiz arazi tahsisi de yapılacak.

ANKARA (ANKA) – Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. 11 maddelik tasarıya hükümet destekli olmak üzere 10 adet önerge verildi.

Yeni düzenlemelerle birlikte tasarının getirdiği hükümler şöyle:

-BAKANLAR KURULU YETKİSİNDE-

Nükleer güç santrallarının yapılmasına ilişkin seçim süreci Enerji Bakanlığı tarafından yapılacak. TAEK, kanunun yürürlük tarihinden itibaren nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri bir ay içinde yayınlayacak. Nükleer güç santralları için yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı, süresi ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları kanunun yürürlüğe girmesinden sonra iki ay içinde Bakanlık tarafından hazırlanacak. Bakanlar Kurulunun onayı ile yürürlüğe girecek bir yönetmelikle belirlenecek.

-YARIŞMA YAPILACAK-

Nükleer güç santralları için yönetmeliğin çıkarılmasından sonra bir ay içinde teklif almak üzere TETAŞ tarafından ilana çıkılacak. Alınan tekliflerden, TAEK tarafından belirlenen ölçütleri karşıladığı TAEK tarafından belgelenen şirketlerin teklifleri yarışmaya sokulacak, bu ölçütleri karşılamayan şirketlerin teklifleri yarışma dışı bırakılacak. Alınan teklifler TETAŞ tarafından değerlendirildikten sonra en uygun teklif belirlenerek, ilgili şirketle sözleşme imzalanmasına izin alınmak üzere Bakanlar Kurulunun onayına sunulacak.

-EN DÜŞÜK FİYAT ZORUNLULUĞU KALKTI-

Tasarıda bulunan "en düşük fiyata" ihalenin verileceği düzenlemesi, önerge ile "en uygun fiyat" olarak değiştirildiğinden, ihaleyi kazanan en düşük fiyatı veren şirket olmayabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bakanlar Kurulu onayıyla sözleşme imzalanması uygun görülen şirkete lisans verecek.

-KAMUDAN 15 YILLIK ALIM GARANTİSİ-

EPDK tarafından lisans verilmesini müteakip, ilgili şirketle TETAŞ arasında santralın işletmeye girmesinden itibaren 15 yılı aşmayan, enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak. Seçilen şirketin sözleşme gereği üreteceği enerji, şirketle TETAŞ arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde TETAŞ tarafından satın alınacak. Böylece, özel sektörün santral kurmasını sağlamak için, elektrik piyasasında serbestleşmeye aykırı olarak kamu alım garantisi getirildi.

-TETAŞ ALIP, ÖZEL SEKTÖRE SATACAK-

Satın alınacak enerji santralın devreye girmesinden itibaren her yıl, faaliyette bulunan perakende ve toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilere yapılacak ikili anlaşmalar çerçevesinde satılacak. Perakende ve toptan satış lisansına sahip tüzel kişilerin alacakları enerji miktarı, bu tüzel kişilerin bir yıl önceki yılın Türkiye toplam enerji tüketimindeki payları oranında her yıl belirlenecek. Kanun kapsamında toptan ve perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından ikili anlaşmalarla üstlenilecek elektrik enerjisi alımına ilişkin hükümler lisanslarına derç edilecek. Bu düzenleme ile kamu tarafından alım garantisi verilen nükleer enerjiden üretilen elektriğin özel sektöre satışında mecburiyet getirildi.

-FON VE AR-GE KESİNTİSİ-

Şirket yakıt temini ve işletme süresi sonunda sökümden sorumlu olacak. Atık yönetimi ve işletmeden çıkarma maliyetlerini karşılamak üzere kurulacak iki fona toplam 0,3 cent/kWh katkı payı ödenecek. Söküm maliyetinin İşletmeden Çıkarma Hesabı (İÇH) gelirlerini aşması halinde fondaki kaynakların yüzde 25'ine kadar maliyetler Hazine tarafından, yine yetmezse kalan şirket tarafından karşılanacak.

İşletmeci gelirinin yüzde 1'ini AR-GE faaliyetlerine ayıracak. Şirket santralın kurulması aşamasında oluşabilecek herhangi bir zararın tazminine yönelik yatırım sigortası yaptırmak zorunda olacak.

-KAMU NÜKLEER SANTRAL KURABİLECEK-

Kamu şirketleri nükleer santral kurabilecek veya yatırıma iştirak edebilecek. Bu amaçla Bakanlar Kurulunca yurt içinde veya yurt dışında santral kurmak, kurdurmak, işletmek ve/veya işlettirmek ve üretilen elektriğin satışını yapmak üzere özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurulmasına karar verilebilecek. Bu kapsamda kurulacak şirkette özel sektör şirketlerinin hisse sahibi olmasına izin verilebilecek. Kurulacak şirketin denetimi 3346 sayılı KİT ve Fonların TBMM'ce Denetlenmesine ilişkin Kanun ile yapılacak.

-NÜKLEER SANTRAL İÇİN BEDELSİZ ARAZİ-

Nükleer enerji santralı kurulacak taşınmazların Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunması halinde, bu taşınmazlar üzerinde şirket lehine Maliye Bakanlığı tarafından, diğer kamu kurum veya kuruluşlarının mülkiyetinde bulunması halinde ise Bakanlar Kururu Kararı ile bedelsiz olarak kullanma izni, irtifak hakkı tesis edilecek.

TAEK, bir nükleer düzenleme kurumu oluşturulana kadar bu konuda tam yetkili olacak. Özel bilgi ve ihtisas gerektiren alanlarda kadro aranmaksızın yerli veya yabancı sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Bunlara ödenecek ücrete Başbakan karar verecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title