Haberler

Vatandaşın abonelik iptali çilesi e-Devlet ile sona erecek

Güncelleme:

Vatandaşın abonelik iptal ederken yıllardır çektiği çile sona eriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun çalışmalarını tamamlamasının ardından internet, telefon gibi abonelik iptalleri artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren müjdeli haber Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTİK) geldi. Televizyon, internet, telefon gibi abonelik sözleşmelerinin iptali için istenen faks, imzalı dilekçe ve kimlik ibrazı dönemi artık sona eriyor. Adeta vatandaşların çilesi haline gelen sözleşme feshi, BTİK tarafından çalışmaların tamamlanmasıyla e-Devlet üzerinden yapılması mümkün olacak.

"ABONELİKTEN ÇIKMAK PRANGALARDAN KURTULMAKTAN DAHA ZOR"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin abonelik sözleşmelerini fesih etmek için büyük uğraşlar verdiğini ifade ederek, "Hepimiz bir yerlere aboneyiz. Özellikle cep telefonu ve internet aboneliği çok yaygınlaştı. Burada en büyük sorun şu; abone olmak çok kolay ama abonelikten çıkmak prangalardan kurtulmaktan daha zor. Tüketici çırpınıyor. Operatörler de 'bizim şurada bayimiz var gidip ıslak imzalı, kimlik ibrazlı fesih dilekçesi vereceksin ondan sonra biz değerlendireceğiz' diyorlar. Eskiden abonelikten çıkmak isteyen tüketicinin en büyük başarısı dondurmak oluyordu. Bir süre sonra da sürpriz faturalarla karşı karşıya kalıyordu" dedi.

"ABONELİK İŞLEMİNDEN DAHA AĞIR BİR YÖNTEMLE FESİH YAPILAMAZ"

Aydın Ağaoğlu, milyonlarca vatandaşın bu uygulama sebebiyle mağdur olduğunu belirterek, "Yakın zamanda 65 yaş ve üzeri için sokağa çıkma yasağı vardı. 69 yaşındaki aboneye bayiye gidip kimlik ibrazlı, ıslak imzalı dilekçe koşulları sunuyorlardı. Ayrıca faks talep ediyorlardı. Evde faks ne arar? Tarihe karıştı artık. Dilekçe yaz, imza at, onu tarat, faksla uzun uzun işlemler. Bunları yapamayacak olan milyonlarca abone çile çekiyordu. Şimdi e-Devlet üzerinden abonelik fesih bildiriminde bulunacak. 24 saat içinde de operatör, fesih bildirimini aldığını karşı tarafa bildirecek ve 48 saat içinde hizmet sonlandırılacak. Hizmet sonlandırılmaz, abone kullanmaya devam ederse de firma fatura yansıtamayacak" diye konuştu.

Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevzuata göre, abonelik tesisini sağlayan yöntemden daha ağır bir yöntemle fesih yapılamaz. Bazen güvenlikten bahsediyorlar. İşlerine geldiği zaman o kadar çok güzel sorguluyorlar ancak abone tarafından fesih talebi geldiği zaman halk deyimiyle, yokuşa sürüyorlar. Artık abonelik çilesi son buluyor. Bugün Türkiye'de 160 milyon abonelik var. 83 milyon cep telefonu aboneliği, 60 milyon internet aboneliği var. Uydu televizyon ve sabit telefon aboneliğini eklediğiniz zaman 160 milyonun üzerindeki abonelere 'gözünüz aydın' diyorum. Artık abonelik feshetmek, prangalardan kurtulmak gibi zor olmayacak."

VATANDAŞLAR ZORLUKLAR NEDENİYLE İPTAL İŞLEMİNDEN VAZGEÇİYOR

Vatandaşlar ise aboneliği başlatırken tüm işlemlerin hızlı bir şekilde yapıldığını ancak söz konusu abonelik iptali olduğu zaman her türlü zorlukla karşılaştıklarını belirtiyor. Vatandaşlardan İbrahim Saki, "Bir aboneliği iptal ederken çok zorlanıyoruz. Alırken çok kolay, imkanlar çok rahat ama biz iptal edeceğimiz zaman çok zorlaşıyor. 'Sözleşmeniz var, sözleşme için ücret ödemeniz gerekiyor' diyorlar. Bu iptal durumlarında sıkıntı yaşıyoruz. Devlet de bu işe el atarsa harika olur. Vatandaşın gönlü rahat eder" dedi.

Volkan Aktaş da "Telefonda kapatma menüsü var oradan talepte bulunuyoruz tamam diyorlar ama tamamen kapanması için bayiye gitmeniz gerekiyor, diyorlar. Bayiye gidince de dilekçe istiyorlar. Sürekli zorlaştırıyorlar. En sonunda iptal etmekten vazgeçtim. e-Devlet üzerinden olursa harika olur. Sürekli kullanıyoruz da zaten uygulama cep telefonumuzda yüklü" diye konuştu.

Bir başka vatandaş İsmail Akgül de iptal için faks çekme zorunluluğundan şikayetçi olarak, "Sürekli oyalıyorlar, cevap vermiyorlar. Evrak, faks istiyorlar. Bir türlü iptal edemiyoruz. 1-1,5 ay sürüyor bu işlemler ama abone olmak beş dakika sürüyor. Faks tarih oldu zaten faksı bulamıyoruz. Beş dükkandan birinde anca bulunuyor. En son iptal etmekten vazgeçtim. Şu an duruyor, faturalarını da ödemiyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Aydın Ağaoğlu Cep Telefonu Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

ahmet örnek:

yok öyle birşey olmuyor denedik çünkü sadece iski için var bu işlem.

4
4
yanıtYanıtla
murat:

Allah razı olsun bu uygulamayı başlatandan artık telefon şirketleri milletin kanını emmeye başlamışlardı tüm telefon şirketleri (operatörleri ) halkı fatura üzerinden dolandırmaya başladılar

2
2
yanıtYanıtla
Yanlış bastım dayı.:

Beğenecektim yorumu

yanıt0
yanıt0
fatih:

işlem oluyorsa güzel ama oluyorsa dedim ona göre:)

2
1
yanıtYanıtla
fatih:

bunlarla gelin bana iştee :)

3
0
yanıtYanıtla
serhat:

daha bu gun biraz önce uğraştım herzamanki gibi daha sonra tekrar arayın dediler. bir ay oldu taahüt biteli süperonline aboneliği iptal etmiyor modemi göndereli bir ay oldu bana fatura çıkartmışlar allah belasını versin

2
0
yanıtYanıtla
Ziya:

Şu taahhüt müdür nedir... Bunu da kaldirin... Yok taahhütlu 30 taahhutsüz 90... Bunu da kaldırin... Taahhütün bitiyor iki ay oylayip tahhütsüz fiyattan millete kazik atiyorlar... Devlet bu telekominasyo işine el atmali... Telefon internet Tv hepsini devlet yapmali. Bu soyguncuara Dur denilmeli...

0
1
yanıtYanıtla
REALİST:

e-devlet uygulaması ve sistem geliştiricisi arkadaşlar kimlerse harikalar yaratıyorlar başarıların devamı diler hepsini ayrı ayrı tebrik ederim teşekkürler

1
0
yanıtYanıtla
yavuz:

Türk Telekom benim iki yıl tahütüm bitti halde iletişimi kesmeyip benden bir aylığına 1000tl aldı haram sıkım olsun ...

1
0
yanıtYanıtla
Bakan:

Allah razı olsun iyiki yaptınız bitsin bu çile

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title