Haberler

Van Kedisi'ne Hediye Yasağı Getirildi

Güncelleme:

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi aldığı karar ile kedilerin il dışına hediye olarak gönderilmesini yasakladı.

Sıtkı Yıldız - Ali İhsan Öztürk - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi aldığı karar ile kedilerin il dışına "hediye" olarak gönderilmesini yasakladı.

Farklı renkteki gözleri ve beyaz tüyleriyle kentin en önemli kültür varlığı arasında yer alan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Van kedileri, YYÜ bünyesinde kurulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde koruma altında tutuluyor.

Merkezde, uzun yıllardan bu yana yapılan araştırmalarla ırkı saflaştırılan ve neslinin devamı sağlanan kedilerin, özellikle il dışına hediye olarak gönderilmesinden kaynaklanan sorunların ortaya çıktığını belirleyen akademisyenler, Van Kedisi ırkının devamı için yeni kararlar aldı.

Merkez müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başlattıkları çalışmayla daha genç ve doğurganlığı yüksek kediler elde edeceklerini belirterek, gençleştirme operasyonunun bu yılla sınırlı kalmayıp belirli bir zaman dilimine yayılacağını söyledi.

Doğurganlığı yüksek kedilerle merkezdeki sayıyı yükseltmeyi hedeflediklerini, bu nedenle de yeni doğacak neslin koruma altında tutulacağını anlatan Kaya, bu amaçla da kültürel varlıkların ufak bedellerle dışarıya satılmasına karşı olduklarını ifade etti.

Kaya, bu kapsamda aldıkları karar doğrultusunda, Van Kedisi'nin il dışına hediye olarak gönderilmesinin yasaklandığını vurgulayarak, "Bu kadar eşsiz bir kültürel varlığın hediyeleşme aracı yapılması arzu ettiğimiz bir şey değil. Bundan dolayı bu yıl merkezimizdeki kedileri il dışına hediye olarak göndermeyeceğiz. Bunu kentte yaşayan insanların da yapması gerekiyor" dedi.

Van Kedisi'nin yörenin endemik türü olmasının ve dünyada sadece Van'da bulunmasının bölgeye büyük zenginlik kattığına değinen Kaya, kente gelen misafirlere hediye edilmesinin de yanlış olduğunu dile getirdi.

Kedi görmek isteyenler için merkez bünyesinde kedi evi bulunduğunu anımsatan Kaya, şöyle konuştu:

"Hem kedi evinde hem de bazı ailelerin elinde kediler var. Bunları görmek isteyenler gelip Van'da görebilir. Fakat böyle kültürel bir varlığın hediye konusu yapılması beni çok üzüyor. Çünkü buradan giden ve neslini devam ettiremeyen hayvan, yok olmuş anlamına geliyor. Buradaki Van kedilerinin Van'da kalması en doğrusu."

Yayıncı: Levent Harman - VAN

Kaynak: AA / Yerel

Ali İhsan Öztürk Abdullah Kaya Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title