Haberler

Van: Ermeni Mağdurları Federasyonu'ndan, Van Valiliği'ne Teşekkür

Van-muş-ağrı-ığdır-bitlis Ermeni Çetelerinin Katliamına Uğramış Mağdur Dernekleri Federasyonu, Van Kalesi ve Eski Van Şehrinin Canlandırılmasına Yönelik Hazırlanan "Tuşba Sanat Kenti Projesi" ve Bu Kapsamda Sürdürülen Çalışmalardan Dolayı Van Valiliği'ne Teşekkür Etti.

Van-Muş-Ağrı-Iğdır-Bitlis Ermeni Çetelerinin Katliamına Uğramış Mağdur Dernekleri Federasyonu, Van Kalesi ve eski Van şehrinin canlandırılmasına yönelik hazırlanan "Tuşba Sanat Kenti Projesi" ve bu kapsamda sürdürülen çalışmalardan dolayı Van Valiliği'ne teşekkür etti.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, hazırlanan proje kapsamında Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 1567 tarihinde Mimar Sinan'a yaptırılan, 1915 Rus işgali ve Ermeni çetelerinin isyan ve katliamları sırasında yakılıp yıkılan eski Van şehrindeki tarihi eserler arasında yer alan Hüsrevpaşa Camii'nin 310 bin YTL ihale bedeliyle onarıldığı hatırlatıldı. Van Valiliği'nin bu çalışması ile Mimar Sinan'ın Doğu bölgesindeki tek esekerin kurtarılmasının bütün Van'lılar arasında memnuniyetle karşılandığını belirtilen açıklamada "Tarihi eserlerimizi yıkılmaktan, yok olmaktan kurtaran, onaran, eserlerimize ilgi gösteren, bu konuda kaygı taşıyan, Valimiz Sayın M.Niyazi Tanılır'a ve emeği geçenlere Van'lılar adına kalbi şükranlarımızı sunuyoruz. Hüsrevpaşa Camii'nin onarılması ülkemiz tarihine, kültürüne, geçmişine, geleceğine, turizmine anlamlı bir katkıdır, umut vericidir" denildi.

Eski Van şehrinin, yaşadıklarıyla, içinde barındırdığı eserleriyle, acılarıyla, 1. Dünya Savaşı'nda yakılıp yıkılan şehirler arasında önemli bir yeri olduğu, en büyük açık hava müzelerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, şu hususlar da belirtildi:

"Van ilimizin kentsel kimliğini oluşturan, Van'ın tarihini, dilini, mimarisini, toplumsal ve kent yaşamını anlatan eserlerimizin onarılmasına, korunmasına, yaşatılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğine inanıyoruz. Zira Valiliğimiz "Tuşba Sanat Kenti Projesi" ile bu çalışmaları başlatmıştır. Bu Van için en değerli, geleceğe yönelik büyük projelerden biridir. Bu çalışmalar, Rus işgali ve Ermeni çetelerinin katliamlarında 30 bin evladını şehit vermiş, on binlerce yakınını muhacirlik sırasında kaybetmiş, öz yurdunda mağdur olmuş Van'lıların gönüllerinde ayrı bir yer açmıştır. 31 Kasım 2006 tarihinde tamamlanacak olan Hüsrevpaşa Cami'inde Vanlılar dualarıyla, ibadetleriyle ve bu alanda yapılacak sanatsal, kültürel faaliyetlere katılımlarıyla tarihi bir atmosfer içerisinde eski Van'ı yaşayacaklardır".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title