Haberler

Uzmanlar Uyardı: Sobayı Alttan Değil, Üstten Tutuşturun

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Selçuk Göndermez, Kış Aylarında Kömür Sobasından Sızan Karbonmonoksit Gazından Türkiye'de Yılda Ortalama 60 Kişinin Yaşamını Yitirmesinin Altında, Bilinçsiz Soba Yakılmasının Bulunduğunu Söyledi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Selçuk Göndermez, kış aylarında kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından Türkiye'de yılda ortalama 60 kişinin yaşamını yitirmesinin altında, bilinçsiz soba yakılmasının bulunduğunu söyledi.

Son olarak Gaziantep ve Ankara'da 7 kişin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldüğünü hatırlatan Şube Başkanı Selçuk Göndermez, halkın soba tutuşturmasını bilmediğini savundu. Ölümlerin küçük bir teknik uygulama ile önlenebileceğini belirten Göndermez şunları anlattı:

''Bu kadar insanın ölmesinin en büyük nedeni, kömürün sobanın üstünden değil altından tutuşturulmasıdır. Alttan yanan alev yukarıya doğru yükselirken esen lodos, üstte yanmayan kömürden çıkan karbonmonoksiti odanın içine sızdırıyor. Bu da üzücü ölümlere neden oluyor. Kömür üstten tutuşturulsa, lodos estiği zaman yanmayan kömürden çıkan karbonmonoksit gazı tehlike sınırının altında kalıyor. Ayrıca, bu şekilde soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar da yanarak sobayı terk eder. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.''

Selçuk Göndermez, karbonmonoksit gazının odaya sızmasıyla, kişi üzerinde ağır baş ağrısı, halsizlik ve baş dönmesi görüldüğünü, bu belirtilerin fark edilmesi halinde hemen pencere ve kapılarının açılarak odanın havalandırılmasının muhtemel bir tehlikeyi önleyeceiğini söyledi. Göndermez, sızıntının uyku halinde yaşanması halinde, ev halkının bunu fark etmesinin çok zor olduğunu, sonucunun da büyük ihtimalle ölüm olacağını kaydetti.

KALİTESİZ KÖMÜRE DİKKAT

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Selçuk Göndermez, kömür sobası facialarının bir başka nedenin de kalitesiz kömür kullanılması olduğunu söyledi. Göndermez, kömür alırken, vatandaşların sertifikalı olup olmadığını sorgulaması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

''Açıkta kömür almak da, satmak da yasak. Torbasız kömür satanlar ile alanların İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya Belediyelere bildirilmesi gerekir. Mutlaka kaynağı belli olan torba kömürü alınmalıdır. Torbaların üzerinde firmanın adı, kömürün kaynağı ve cinsi, orijinal bazda alt ısıl değeri, kuru bazda toplam kükürt miktarı, orijinal bazda nem miktarı, boyutu, firmanın adresi ve telefon numarası yazılı olmalıdır. Torbalı kömür tozlu çıkarsa derhal satan firma uyarılmalı ve yenisi ile değiştirilmelidir. Satıcı bu isteği geri çevirirse durum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile belediyelerin Çevre Koruma Müdürlükleri'ne bildirilmelidir.''

Göndermez, son yıllarda Adana'da yoksul insanların, odun- kömür yerine ısınmak için naylon, lastik yaktığını, bu durumun da çevrenin kirlenmesine yol açtığını kaydetti.

Abdullah YANGIN/ADANA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title