Haberler

'Uzlaşma Çabamızı Sürdüreceğiz'

Cemil Çiçek, 'Herkesle Uzlaşma ve Katkı Arıyoruz. Sonuna Kadar Uzlaşma Çabamızı Sürdüreceğiz' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği paketinin AKP'ye ait bir değişiklik olduğu yönündeki eleştirilere karşı çakarak, "Biz uzlaşmadan yanayız. Uzlaşma ve katkı arıyoruz. Bunun gereği neyse öyle yapacağız. Hatta bu kapsamda Meclis Başkanı inisiyatifi alsın görüşündeyiz" dedi.

Bakan Çiçek, siyasi partilere sunulan Anayasa değişikliği paketine ilişkin basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcilerinin bilgilendirilmesi için düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Çiçek, yürürlükte olan ancak, en çok tartışılan Dünyadaki tek Anayasa'nın 1982 Anayasası olduğunu söyledi. Herkesin "değişsin" demesine rağmen bir türlü kapsamlı olarak değiştirilemediğini kaydeden Çiçek, Türkiye'nin önceliklerinin değiştiğini vurguladı. Çiçek, 1982 Anayasası'nın soğuk savaş döneminde yapıldığını ve 12 Eylül öncesinde yaşananlara tepki olarak ortaya çıktığını belirterek şöyle konuştu:

"Aradan geçen süre içinde bu sıkıntıları gördük. Herkesle uzlaşma ve katkı arıyoruz. Sonuna kadar uzlaşma çabamızı sürdüreceğiz. Avrupa Birliği'ne üye olabilmek için bazı yasal değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Bu düzenlemelerin Anayasa'ya uymadığı durumlarda iptali söz konusu oluyor. AB müktesebatına uygun yasa yapınca Anayasaya uymuyor. Anayasaya uygun yapınca AB müktesebatına uymuyor. Bu sadece bugünkü hükümetin sorunu değil. Kim gelirse gelsin aynı sorunla karşılaşacak. Ayrıca bu düzenlemeleri Avrupa istiyor diye değil, Türkiye'nin ihtiyacı olduğu için yapıyoruz."

Cemil Çiçek, konuşmasını Bakan sıfatıyla değil, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan milletvekili sıfatıyla yaptığının altını çizerek, uzlaşı zemini arayışının devam ettiğini söyledi. Uzlaşma komisyonu kurulmasına yönelik çalışmaları da anlatan Çiçek, CHP'nin bu çalışmalara katılmadığını söyledi. Anamuhalefet partisinin katılmaması durumunda çalışmaların yürütülemediğini kaydeden Çiçek, "Herkesin görüşlerini ve fikirlerini alıyoruz. Bunun gereği ne ise yapacağız. Biz Anayasa değişikliği konusunda inisiyatifin Meclis Başkanı'nın alması görüşündeyiz. Uzlaşmaya açığız" diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin zamanı olmadığı yönündeki eleştirilere karşı çıkan Çiçek, "Şimdi sırası, hem de bu değişikliğin tam sırasıdır. Dağıtılan metin, taslak metindir. Herkesle uzlaşma ve katkı arıyoruz. Hepinizden katkı bekliyoruz. 23 maddelik metin demokratik açılımla ilgilidir. Temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinde, ferdi başvuru hakkı ve ombudsmanlık gibi maddeler yer alıyor. Anayasa değişikliği paketi ile de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden davalarda azalma olacaktır. Beraberinde demokratik standardımız da yükselmiş olacaktır" dedi.

Anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi'nin yapısında öngörülen değişiklikler hakkında bilgi verdi. HSYK yapısını çeşitli Avrupa ülkelerinden örnekler vererek anlatan Ergin, gelişmiş demokrasilerde bu tür yapılanmalara meclislerin üye seçmelerinin olağan uygulama olduğunun altını çizdi.

Alanında yetkin, meslektaşları tarafından demokratik bir usulle seçilen birinci sınıf hakim ve savcıların da HSYK'ya seçilebileceğini kaydeden Ergin, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin, bu oluşumların yetkisini azaltılacağına dair eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi. Ergin, "Danıştay'da ve Yargıtay'da birinci sınıf hakim ve savcılar görev yapmaktadır, geriye 4 bin birinci sınıf hakim ve savcı kalmaktadır. Bu hakim ve savcılarımız da en az şu anki Danıştay ve Yargıtay'da görev yapan meslektaşları kadar bizim için değerlidir" dedi.

Ergin, Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin getirilecek düzenleme hakkında da bilgi verdi. Ergin, Dünya üzerinde parlamentonun Anayasa Mahkemesi'ne üye göndermediği iki ülkeden birinin Rusya, diğerinin de Türkiye olduğunu söyledi. Pakete Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının da eklendiğini belirten Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde ihlal suçlamasıyla en çok ceza alan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Bu kapsamlı değişiklikle Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan başvuru hakkının vatandaşa verildiğini anlatan Ergin, AİHM'ne yapılan başvuruların büyük ölçüde azalacağını kaydetti.

-"50 YILDIR AYNI SÖZLER"-

Anayasa değişikliği paketine HSYK ve Yargıtay'dan gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Ergin, "Bireysel değerlendirmelere cevap vermek istemiyorum. Biz Avrupa'nın çağdaş ve demokrasi değerlerini kıstas alarak değişikliğe gittik. Dolayısıyla kişisel değerlendirmelere girmek istemiyorum" karşılığını verdi. Ergin, "1950'den bu yana yüksek yargı mensuplarının açıklamalarına bakın hep aynı sözler vardır. "Siyaset yargıyı kuşatma altına aldı', "Yürütme müdahale ediyor', "Yargı bağımsız olsun' gibi. Dördüncü veya beşinci cümleyi bulamazsınız. Ak Parti kendine uygun bir model öngörmüyor. Biz bunları belirlerken, gelişmiş ülkelerdeki modelleri esas aldık" dedi.

Toplantıya ayrıca, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Çelik ve Haluk İpek, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da katıldı.(ANKA)

(ÖÜ/ÖMR)

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title