Haberler

Uzay Turisti Simonyi Bozkıra İndi

Beşinci "Uzay Turisti" Olan Microsoft Yazılım Patronlarından Charles Simonyi, 10 Gün Önce Soyuz Uzay Aracının Uluslararası Uzay İstasyonuna (Uui) Kenetlenmesinden Sonra, Yer Yörüngesinde 380 Km İrtifada Yapımı Süren Uui'ye Girdi.

Beşinci "uzay turisti" olan Microsoft yazılım patronlarından Charles Simonyi, 10 gün önce Soyuz uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) kenetlenmesinden sonra, Yer yörüngesinde 380 km irtifada yapımı süren UUİ'ye girdi.

Rus Uzay Uçuşları Merkezi, 58 yaşındaki Amerikalı milyarder Charles Simonyi ve Rus kozmonotlar Fyodor Yurçikin ve Oleg Kotov'u Soyuz'la UUİ'ye gönderdi.

Simonyi ile ona eşlik eden 2 Rus kozmonotu, UUİ'de görevli Rus kozmonot Mihail Tyurin ile Amerikalı astronotlar Miguel Lopez-Alegria ve Sunita Williams tarafından karşılanmıştı.

UUİ mürettebatı, 2 günlük bir yolculuktan sonra istasyona varan Simonyi ve Rus kozmonotlar Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden fırlatılmıştı.

Microsoft'un Word programının yazılmasına yardımcı olan programcı Simonyi, UUİ'ye gitmek için son 7 yılda 5. uzay turisti oldu. Simonyi, geçen eylülden bu yana UUİ'de bulunan Tyurin ve Lopez-Alegria ile Yer'e dönerken, Sunita Williams ise Rus kozmonotlar Fyodor Yurçikin ve Oleg Kotov ile istasyonda kalıyor.

Simonyi'den önce Amerikalı Dennis Tito (2001), Greg Olsen (2005), Güney Afrikalı Mark Shuttleworth (2002) ve İran asıllı Amerikalı Anuşeh Ensari (2006) ''turist'' olarak uzay yolculuğuna çıktı.

2001'deki Amerikan Columbia uzay mekiğinin kazasından beri boşluğu büyük ölcüde dolduran Rusya, başlattığı uzay turistleri devriyle uzay kurumuna en az 20-25 milyon dolarlık tek sefer bağışları sağladı.

Yörüngede yapımı süren UUİ'nin yapımına ABD, Rusya, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya katkı sağlıyor. Yapımı bittiğinde, gece çıplak gözle gökte Ay'dan sonra görülebilecek en parlak nesne olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title