Haberler

    Üniversite Diplomaları Değer Kazanacak

    Bu yıl öğrencilerin sadece 467 bin 521'i yani yüzde 49'u lise son sınıf düzeyinde.

    Bu yıl öğrencilerin sadece 467 bin 521'i yani yüzde 49'u lise son sınıf düzeyinde. Mezun olup daha önce yerleşemeyenlerin sayısı 299 bin 386. Bir yükseköğretim kurumundan mezun olup yeni bir üniversite okumak için başvuran 194 bin 957 kişi bulunuyor. Yani sınava girenlerin yüzde 20'si daha önce diplomasını aldığı yerden memnun olmayıp, başka bir yere girme telaşında. Anlayacağınız 4 yıl okuduğu üniversite ya da bölümden memnun olmayıp yeni bir yere girmek isteyenlerin oranı hiç de az değil.

    MESLEKİ İCRA SINAVLARI GELİYOR

    Geçen hafta sonu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile birlikteydik. Prof. Dr. Saraç, hukuk ve tıp, mühendislik ve mimarlık fakültelerine getirilen başarı sırası barajının bu yıl eğitim fakültelerinin yanı sıra diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde de olacağını açıkladı. Barajların "meslek icra sınavları" gelene kadar süreceğini, bu sınavlar yaşama geçtiğinde kaldırılacağını söyledi. Prof. Dr. Saraç, "Çünkü önceliğimiz üniversite diplomalarının değer ifade etmesini sağlamak. Kaliteden taviz verilmesi yerine arzın kısılmasını tercih ederiz" dedi. Bu durumda sözü edilen bu meslekleri sadece diploma almakla yapmak mümkün olmayacak. Yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi önce bu mesleğin aşamalarından geçilip sonra çalışılacak. Bu durumda da gerçekten ilgisi, yeteneği ve isteği olanlar bu alanlarda görev yapabilecek.

    Prof. Dr. Saraç akademik camiadaki çalışanlarla da ilgili bilgi verdi. Buna göre bu yıl itibarıyla üniversitelerde 156 bin 168 öğretim elemanı, 68 bin 342 öğretim üyesi bulunuyor. İstanbul Üniversitesi bu konuda zirvede. 5 bin 326 öğretim elemanı var. Onu Gazi Üniversitesi izliyor.

    ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMI'NDA 13 BİN ADAY VAR

    Saraç, son günlerde çok tartışılan ve kadroları değiştirilen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile igili şunları söyledi: "13 bin 170 ÖYP'li var. Bunları FETÖ'cü diye suçlamak haksızlık. Bazı üniversiteler, ÖYP'lilere doktora programları olmasa bile kadrolarına geri çağırıyorlar. Bunlara müdahale ediyoruz. İş güvencesinin ortadan kalktığı iddiası doğru değil. Öte yandan kadroların 50d'ye nakledilmelerini kapı önüne koyulmak şeklinde yorumlamak da yanlış. Doktoralarını bitirdiklerinde kendi üniversitelerinde veya başka üniversitelerde kadroya geçebilme imkanlarına sahipler. Ayrıca mecburi hizmetlerinin kaldırılmış olması da onlara bir avantaj sağlıyor."

    2015-2016 yılı lisans düzeyinde öğrenci sayısı

    Kız: 1.777.317

    Erkek: 2.123.284

    Yüksek lisans düzeyinde öğrenci sayısı

    Kız: 167.586

    Erkek: 249.498

    Doktora düzeyinde öğrenci sayısı

    Kız: 35.702

    Erkek: 50.392

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Yekta Saraç Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title