Haberler

Uluslararası Irak Buluşması

İstanbul'da Bir Araya Gelen 25 Ülkeden 150 İnsani Yardım Kuruluşu, Irak'ta Yaşanan İnsanlık Dramına Kayıtsız Kalınmaması Çağrısı Yaptı.

İstanbul'da bir araya gelen 25 ülkeden 150 insani yardım kuruluşu, Irak'ta yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalınmaması çağrısı yaptı.

25 ülkeden 150 insani yardım kuruluşu, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın organize ettiği Uluslararası Irak Buluşması organizasyonunda bir araya geldi. Merter Green Park Otel'de düzenlenen buluşmada Irak'taki insani durum masaya yatırıldı. Düzenlenecek konferans öncesi bazı uluslararası insani yardım kuruluşlarının temsilcileri ile bir basın toplantısı düzenleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Irak'ta yaşanan trajediye dikkat çekti. Rakamlarla Irak'taki durumu ortaya koyan Yıldırım, işgalden

bu yana 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini, 4 milyon çocuğun yetim kaldığını anlattı. 6 milyondan fazla insanın da göç etmek durumunda kaldığını belirten Yıldırım, Irak'ta nükleer ve kimyasal silah kullanıldığını, cezaevlerinde Ebu Garib'teki gibi ağır işkencelerin sürdüğünü kaydetti. Yıldırım, bölgeden gelen haberlere göre, 40 binden fazla insanın cezaevlerinde işkence görmeye devam ettiğini vurguladı. Kurum olarak Irak'ın hemen her yerinde faaliyette bulunduklarını, dolayısıyla oradaki insanı

durumu yakından takip ettiklerini belirten Yıldırım, insanların kimyasal silahlardan dolayı hastalandığını, çocuk ölümlerinin arttığını gördüklerini belirtti.

Yıldırım'dan sonra bir konuşma yapan Önce İnsan Hakları Örgütü (HRF) Başkanı Nebil El Ramazani ise, Irak'taki insanlık trajedisinin bugüne kadar başka ülkelerde yaşanmadığını söyledi. İngiltere'de faaliyet gösteren bir vakıf olduklarını, Irak'a insani yardım ulaştırmak için gayret gösterdiklerini belirten El Ramazani, "Irak halkı eski günlerini arar duruma düşürülmüştür. Eğer yardım ulaştırılmazsa daha büyük felaketler yaşanabilir" diye konuştu.

Hayat Vakfı Başkanı Mücahid El Fayyad da, Irak'taki yıkımın, deprem gibi doğal felaketlerden daha büyük tahribata yol açtığını belirterek, "İnsanlar evlerini, ülkelerini terk etti. Komşu ülkelere sığınıyor Iraklılar. Bütün insani yardım kuruluşlarına büyük işler düşüyor. Kayıtsız kalınırsa 25 milyon insan daha da perişan olacak" dedi.

Konferansta Ebu Garib Cezaevi'nde işkence gören Iraklı Ali El Kaysi de basın mensuplarına özel açıklamalarda bulundu. Kaysi, gördüğü işkenceleri anlattıktan sonra, "Irak'ta inanılmaz işkenceler yapılıyor. Binlerce Iraklı'nın akıbetinden haber alınamıyor. İşgalin getirdiği tahribatın yanı sıra cezaevindeki işkenceler de artarak devam ediyor" dedi. Türkiye'ye ve İHH'ye teşekkür eden Kaysi, Irak'ta yaşanan insanlık dramlarının son bulması için yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Uluslararası Irak Buluşması organizasyonun ardından insani yardım kuruluşları ortak bir bildiri yayınlayacak.

(İHA-OYK-OYK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title