Haberler

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: 1 YTL'ye Otobüs Yolculuğu Mümkün

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Son Dönemde Havayolu Şirketleriyle Rekabet Etmeye Çalışan Otobüs Firmalarının 1 YTL'ye Yolcu Taşıma İsteğinin Mümkün Olduğunu Söyledi. Yıldırım, ''buna Yasal Bir Engel Yok'' Dedi. Türkiye'de 250 Bin Kamyonun 22 Yaş ve Üzerinde Olduğunu Söyleyen Bakan Yıldırım, ''...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde havayolu şirketleriyle rekabet etmeye çalışan otobüs firmalarının 1 YTL`ye yolcu taşıma isteğinin mümkün olduğunu söyledi. Yıldırım, ``Buna yasal bir engel yok`` dedi. Türkiye`de 250 bin kamyonun 22 yaş ve üzerinde olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, ``Dedemden yaşlı, 80 yaşından büyük kamyonlar var, bunlar çalışıyor, faal gözüküyor. Bunun tedbirini almalıyız`` dedi.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından `Karayolu Taşımacılığı ve Denetimi Konferansı`, Antalya IC Green Palace Otel`de yapıldı. Konferansa 81 ilin vali ve vali yardımcısı katılırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, konferansta birer konuşma yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, karayolu taşımacılık sektörünün son 50 yıldır hukuki altyapısı olmadan kendi halinde faaliyet gösterdiğini belirterek, 1972 yılında uluslararası taşımalar, 1990`da da yurtiçi yolcu taşımalarının dar kapsamlı iki yönetmelikle düzenlendiğini kaydetti. Yıldırım, ``Filoda artışın, talebin çok üzerinde gelişmesi, sektörün gelişigüzel büyümesini getirdi. Bu da sorunları çığ gibi büyüttü. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını gören bakanlığımız karayolu taşımacılığıyla ilgili düzenlemenin ertelenemez olduğuna karar vererek, 2003 yılında 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu`nun yasasını hazırladı`` dedi.

Kanunla yıllardır kimsenin cesaret edemediği düzenlemeleri yaptıklarını söyleyen Yıldırım, sözkonusu düzenlemenin siyasi manipülasyonlara karşın halk tarafından benimsenip desteklendiğini ileri sürdü. Meclis`ten 10 dakikada çıkan yasanın karayolunda yaşanan kaosu çözeceğini iddia eden Bakan Yıldırım, Türkiye`de karayolu taşımacılık oranının yüzde 90`lara çıkması nedeniyle AB müzakerelerinde Türkiye`yi en çok zorlayacak konu haline dönüştüğünü belirtti. Karayolu taşımacılığında belge düzenine geçenlerin oranının toplam taşımacıların yüzde 98`ine ulaştı bilgisini veren Yıldırım, belge sistemine geçişle Türkiye`nin bu sektörde küresel rekabetteki gücünün de ortaya çıkacağını vurguladı.

DEDEMDEN YAŞLI KAMYONLAR VAR

Türkiye`de 80 yaşını geçmiş kamyonların trafikte mayın gibi dolaştığını belirten Yıldırım, ``Türkiye`de bugün 250 bin kamyonun 22 yaşın üzerinde olduğunu söylersem şaşmayın. Hatta dedemden yaşlı 80 yaşında kamyonlar var çalışır gözüküyor. Bunun tedbirini almalıyız`` dedi.

Kanunun sağlıklı şekilde yürütülmesi için denetimin önemine dikkat çeken Yıldırım, bu konuda valilere büyük görev düştüğünün altını çizdi. Kapasitesinin üzerinde yük taşıyan araçlar nedeniyle yolların ömrünün 10 kat azaldığını belirten Yıldırım, ``25 yıla göre yol yapıyoruz 2,3- 3 yılda tamirata başlıyoruz`` dedi. Motorlu araç sayısının anormal şekilde arttığını belirten Yıldırım, sadece İstanbul`da 2.5 milyon olan araç sayısının Türkiye genelinde 13 milyonu bulduğunu kaydetti. Yıldırım, araç muayene istasyonlarının sayısınında arttırılacağını ve yüklenici firmaların 189 noktada yeni istasyon kurduklarını bildirdi.

DENETİM SİZDE

Konferansa katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, karayolu taşımacılığında Ulaştırma Bakanlığı`nın gerekli düzenlemeleri yaptığını belirterek. ``Artık denetim sizde`` diye seslendi. Aksu, ``Trafik en önemli sorunlarımızdan biri. Araç kazalarını asgariye indirmenin en önemli ayağı denetlemedir. İllerde valilere bu konuda büyük görevler düşüyor`` dedi. Aksu, yapılacak yeni düzenlemelerle trafik cezalarının artırılacağını da bildirdi. Hükümet olarak KÖYDES projesine de önem verdiklerini kaydeden Aksu, 2005`te bu projeye 200 milyon YTL ayırdıklarını, 2006`da bu rakamın 2 milyar YTL`ye çıktığını söyledi. Aksu, KÖYDES projesinin uygulamasının Valilerin performans göstergesi olacağını söyleyerek, bazı valilerin projeyi önemseyip bütün köylere ulaştığını ve çalışmalarını bitirdiğini, bitiremeyenlerin de 2007`de bu çalışmaları bitireceğine inandığını kaydetti. Aksu, belediyelerin altyapısını güçlendirmek için uygulamaya koydukları BALDES projesine de 2007 için 300 milyon YTL ayırdıklarını bildirdi. Valileri imarsız ve çarpık kentleşme konusunda uyaran Bakan Abdülkadir Aksu, ``İmarsız ve kötü kentleşmenin önüne geçin`` dedi.

`1 YTL`YE OTOBÜS YOLCULUĞU MÜMKÜN`

Yıldırım, konferansın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bazı otobüs firmalarının 1 YTL`ye yolcu taşıma talebinin anımsatılması üzerine Yıldırım, ``1 YTL`ye yolcu taşımacılığı yapmak isteyen firmalar var. Tabi bu yolcu kapasitesinin yüzde 10`unu ifade ediyor. Bütün koltukların 1 YTL`ye satışı mümkün değil`` dedi. Bunun bir promosyon çalışması olduğunu belirten Bakan Yıldırım, ``Bu bir promosyondur. Bu mümkün. Bu, kanuna ve rekabete aykırı değil. Tam sayfa ilan verirsin ama 1 YTL`ye koltuk satarak daha etkili olursun`` diye konuştu. Bakan Yıldırım, şimdiye kadar iki firmanın 1 YTL`ye koltuk satışı için başvurduğunu bildirirken, bunların değerlendirildiğini, henüz sonuçlanmadığını söyledi.

Vahide YANIK- Göksel YAPAR/ANTALYA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title