Haberler

Üçüncü kuşak ustaların tarlada inşa ettikleri tekneler yurt dışından büyük ilgi görüyor

Güncelleme:

Marmaris'e bağlı Bozburun Mahallesi'nde evlerin önünde ve tarlalarda inşa edilen tekneler, ABD, İsrail, Rusya ve Hırvatistan gibi dünyanın önde gelen ülkelerine gönderiliyor. Birçok evin önünde tekneleri görmenin mümkün olduğu mahallede, 20 aile bu işten geçimini sağlıyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, dede ile babalarından miras olarak kalan gulet imalatını devam ettiren üçüncü kuşak ustalar, evlerinin önünde ve tarlalarda inşa ettikleri tekneleri Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin yanı sıra ABD, İsrail, Rusya, Hırvatistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına gönderiyor.

Marmaris'e 65 kilometre mesafedeki, kış nüfusu 2 bin 700 olan dünyaca ünlü turistik Bozburun Mahallesi, ahşap tekne üretiminin merkezi olarak dikkat çekiyor. Birçok evin önünde, park etmiş otomobil gibi tekneleri görmenin mümkün olduğu mahallede, 20 aile bu işten geçimini sağlıyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında süngercilik, daha sonra balıkçılıkla geçinen yöre halkının 60 yıldır evlerinin önündeki bahçe ve tarlalarda sipariş üzerine üretilen, büyüklükleri 4 ile 37 metre arasında değişen motor ve yelken donanımlı ahşap tekneler, uzunluk ve özelliğine göre 6 ay ile 2 yılda tamamlanıyor.

Üçüncü kuşak ustaların tarlada inşa ettikleri tekneler yurt dışından da ilgi görüyor

JOHNNY DEPP DE TEKNESİNİ ORADA YENİLETMİŞTİ

Yapılan tekneler, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin yanı sıra ABD, İsrail, Rusya, Hırvatistan başta olmak üzere tüm dünyaya gönderiliyor. 'Karayip Korsanları' filminde canlandırdığı Kaptan Jack Sparrow karakteriyle hafızalarda yer eden Johnny Depp'in 2007 yılında Türkiye'den satın aldığı 'Anatolia' isimli teknesini yeniletmesiyle ünü yayılan Bozburun Mahallesi'nde artık tekne imalatını üçüncü kuşak ustalar sürdürüyor. Dünyaca ünlü film yıldızı Depp'in çevresindeki dostlarına bahsetmesiyle film yıldızı ABD'li Richard Tiffany Gere'nin de sonraki yıllarda teknesini Bozburun'da yenilemesiyle mahalle daha da popüler oldu.

Üçüncü kuşak ustaların tarlada inşa ettikleri tekneler yurt dışından da ilgi görüyor

"TARLADA YAPILAN AHŞAP TEKNELERİMİZ DÜNYACA ÜNLÜDÜR"

Bozburun Mahalle Muhtarı Duran Güleç, "Şu an mahallemizde 20 aile ahşap tekne yapıyor. Bu aileler yaklaşık 60 yıldır evlerinin önünde ve tarlalarında ahşap gulet yapıyor. Burada yapılan ahşap tekneler dünyaca ünlüdür. Eskiden 40 aile tekne yapıyordu, şimdi bu yarıya indi. Tekne yapımı mahallemizde dededen ve babadan kalma mirastır. Şu an yaşadığımız koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışından talep yok ama yurt içine mahallemizden ciddi tekne gönderiliyor" dedi.

Üçüncü kuşak ustaların tarlada inşa ettikleri tekneler yurt dışından da ilgi görüyor

BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Babasının yanında küçük yaşlarda aldığı eğitimle 15 yıldır tarlasında ahşap tekne imalatı yapan Metin Tatar (28) da, "Tarlamızda ailemle birlikte 11 ile 37 metre arasında değişen gulet tekneler yapıyoruz. Ahşap teknelerin yanı sıra iç mobilyalarını da yapıyoruz" dedi.İstanbul'dan gelen yazlıkçılardan Orkun Çevkir de bahçesindeki teknenin yeni yapıldığını belirtip, "Burada her evin önünde bir tekne görürsünüz" diye konuştu.

Tekne yaptıran Çetin Efe de, "Bozburun'da tarlalarda tekne yapımı görürsünüz. 50-60 yıldır bu böyledir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye İsrail Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (12)

Fero:

Bunlar şimdi tekneleri tarlada yapıp satıyorlarya paraya para demiyorlardır

1
11
yanıtYanıtla
Eski Akp li:

Böyle boş konuşacağına örnek al.

yanıt10
yanıt0
Gönülden gönüle:

Bu yaz önünden geçtik dikkatimi çekmişti tekne yapılan köy diye

9
0
yanıtYanıtla
helal olsun:

kimi turşu yapmayı bile bilmiyor bir arkadaş doğuya gitmiş doğudaki bir köyde evde turşu yapıyor köylüler şaşırıyor evdeturşu yapılabildiğinden haberleri yok marketten hazır almaya alışmışlar

6
2
yanıtYanıtla
SANA DA:

sen de turşucusun heralde bayağı dert etmişsin turşu işini

yanıt3
yanıt1
Öğretmen:

Ben doğuluyum gel sana ev turşusu yedireyim parmaklarını yersin Senin gibi geri kafalılardan çok daha ilerdeler bunuda bilesin

yanıt2
yanıt0
Leylim Ley:

OGRETMEN E CEVAP. Sen neyi yorumladın da bir sey anlasılmıyor. Sen okulda ögretmen mi yoksa cami de hoca mısın.

yanıt0
yanıt1
TiT:

Herkes her şeyi bilmek zorunda değil, senin de, kendinin ne kadar fitne, fesat, bölücü, dar zihniyetli, kendini beğenmiş olduğunu bilmediğin gibi . . .

yanıt1
yanıt0
Gönülden gönüle:

Önünden geçerken dikkatimi çekmişti tekne iskeletleri vardı emekçi insanlarc

7
0
yanıtYanıtla
gezgin:

gemi ustalari ilgisizlikten ve imkansizliktan yakiniyor ne yaptiklari tekneleri ne satabiliyoruz nede meslegimizi gelistirip sürdürmeye maddi olanak bulabiliyoruz diyorlar karadenizdede var böyle sanatkarlar türkiyenin deniz sahillerinde yasayan vatandaslar tekne yapiyor neden destek olunmuyor gidin amasra kurucasile sinop sahillerine alici bekleyen tekneleri görürsünüz

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title