Haberler

Tzd "Sebze Meyve Raporu"nu Açıkladı

Türkiye Ziraatçılar Derneği (Tzd) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de Üretilen 40 Milyon Ton Sebze ve Meyvenin Sadece 9 Milyon Tonunun Hallere Girdiğini ve Kayıt Altına Alındığını Belirterek, '31 Milyon Ton Sebze ve Meyve İllegal Yollarla Tüketicinin Önüne Geliyorsa Pes... Bu Bir Faciadır' Dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin sadece 9 milyon tonunun hallere girdiğini ve kayıt altına alındığını belirterek, ''31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes... bu bir faciadır'' dedi.

Yetkin, İçkale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, TZD tarafından hazırlanan ''Sebze Meyve Raporu''nu açıkladı.

Türkiye'nin 2005 yılında 43 milyon ton olan sebze meyve üretiminin 2007 yılı itibariyle 40 milyon tona gerilediğini anlatan Yetkin, üretim azalırken ihracatın arttığını, bunun; yeni tesis edilen meyve bahçeleri dünya standartlarını yakalayıp üretimlerini dış piyasalara yönlendirirken, geleneksel meyve sebze üreticilerinin kuraklık, artan girdi fiyatları gibi rekabeti zorlaştıran koşullara ayak uyduramayarak üretimden ve piyasadan çekildikleri anlamına geldiğini söyledi.

Yetkin, ''Yani sebze meyve üretiminde de bir tekelleşme olmuş, bir üst yapı oluşmuştur'' dedi.

Toptancı hallerinin işlevlerini yerine getiremediğini, bu hallerin kuruluşunda yetki karmaşası yaşandığını belirten Yetkin, ''Türkiye'de üretilen toplam 40 milyon ton sebze meyvenin yalnızca 9 milyon tonu hallere girmekte ve kayıt altına alınmaktadır'' dedi.

Yetkin, sebze ve meyvenin genel ortalama satış fiyatı 1 YTL kabul edildiğinde, kayıt dışı işlem gören 31 milyon ton sebze meyvenin satış değerinin 31 milyar YTL ettiğini ve bu rakamın 25 milyar dolara denk geldiğini söyledi. Yetkin, bu rakam üzerinden tahsil edilemeyen KDV, stopaj, gelir ve kurumlar vergisi hesaplandığında Hazinenin yıllık kaybının 5 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti.

Ürün fiyatının tarladan pazara gelinceye kadar yaklaşık 4 kat arttığına işaret eden Yetkin, ''Türkiye'de haksız bir düzen var. Ülkede üreten insan hep zarar eder, tüketen insan ise hep kazıklanır, pahalıya yer'' dedi.

Üretilen tüm sebze meyve hallere girseydi fiyatların çok düşük olacağını belirten Yetkin, bu durumun panzehirinin üretici birliklerinin kurulması ve fonksiyonel olarak çalışması, sebze meyve pazarını regüle etmesi olduğunu söyledi.

Sebze meyvede yaşanan sorunların çözümü için şu önerilerde bulundu:

''Büyük marketlerin yarattığı haksız rekabet önlenmelidir. Kimyasalların denetlenmesi açısından hazırlanmış plan süratle uygulamaya konulmalıdır. Elektrik, mazot, su, ilaç ve gübre fiyatındaki artışlar sınırlandırılmalıdır. Kayıt dışı ve kaçak sebze meyve satışı kayıt altına alınmalıdır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title