Haberler

Tüzmen: (ABD'li İşadamlarına) Kendinize Güvendiğinizi Gösterin

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'li İşadamlarına, 'Şimdi Bütün Dünya Sizi Bekliyor. Dünyaya, Kendinize Güvendiğinizi Gösterin' Dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'li işadamlarına, ''Şimdi bütün dünya sizi bekliyor. Dünyaya, kendinize güvendiğinizi gösterin'' dedi.

Kürşad Tüzmen, Avrupa ve Orta Asya'daki Amerikan Ticaret Odaları Birliği'nin (ECACC) yarın başlayacak genel kurul toplantısı öncesi Robert Kolej Mezunlar Derneği Lokali'nde düzenlenen yemekte konuştu.

ABD'nin Atlanta kentinde geçen hafta verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüzmen, ABD'li işadamlarının çok kötümser olduğunu gördüklerini söyledi.

Tüzmen, salonda bulunan ABD'li işadamlarına seslenerek, ''Bizler daha iyimseriz. Şimdi bütün dünya sizi bekliyor. Dünyaya, kendinize güvendiğinizi gösterin'' diye konuştu.

Türkiye'nin, ABD'de 7 eyaletle çok iyi ticari ilişkileri bulunduğunu ifade eden Tüzmen, özellikle 11 sektörün hedeflendiğini anlattı. Türkiye'nin ihracatının 136 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Tüzmen, komşu ülkelerle geliştirilen ilişkilere değindi.

Tüzmen, Türkiye'nin, ihracatının yüzde 58'ini AB ülkelerine yaptığını, son dönemde bu oranın yüzde 52'ye gerilediğinin altını çizerek, Çin, Ortadoğu ve Afrika'ya yapılan ihracatın ise arttığını söyledi.

Türkiye'nin, müteahhitlik hizmetlerindeki başarısına da değinen Tüzmen, bu alanda Türkiye'nin ABD ve Çin'den sonra 3. sırada yer aldığını aktardı.

Tüzmen, Türkiye'nin şu anda ihracatta dünyanın 19'uncu, ithalatta ise 16'ıncı ülkesi konumunda bulunduğunu, Avrupa'nın en önemli otobüs ve cam üreticisi olduğunu dile getirerek, ''ABD'ye en fazla tütün ihraç eden ülkeyiz. Ancak uçak simülatörü ihraç edebilmek benim için daha önemli. Miktar olarak küçük, ancak değer olarak büyük ihracatları seviyorum. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.

İstanbul'un, kıtaların, dillerin, kültürlerin, dinlerin ve dolayısıyla ticaretin buluştuğu bir noktada bulunduğunu dile getiren Tüzmen, bunu etkin bir biçimde kullanmanın önemine işaret etti.

Türkiye'de 922 ABD firmasının 9.5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu aktaran Tüzmen, ülkedeki yabancı yatırımların yüzde 10'unu ABD'li şirketlerin oluşturduğunu, iki ülkenin üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceğini bildirdi.

Türkiye'nin bir gün AB üyesi olacağına da inandığı dile getiren Tüzmen, ''Nişan yüzüğü taktık. AB, eskisi kadar güzel bir bayan değil. Ancak biz hala genç ve dinamiğiz. Bekleyeceğiz'' dedi.

Tüzmen, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin iyi gittiğini vurgulayarak, doların YTL karşısında değer kazanması konusunda, ''ABD'ye ihracatımız artacağı için mutluyuz. Şikayet edenler olacaktır ama ihracatımız açısından olumlu olabilir'' yorumunu yaptı.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title