Haberler

TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi Beyoğlu'nda

2001 Yılında Kavacık'ta Açılan Türvak Sinema -tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Yeni Adresi Beyoğlu'na Taşındı.

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK ) Sinema -Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığının adresi değişti. 2001 yılında, Kavacık'ta açılan müze Beyoğlu'na taşındı. Müzenin açılışı için düzenlenen törene Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Multlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile müzenin kurucusu Türker İnanoğlu ile birçok tiyatro ve sinema sanatçısı katıldı.

" BURASI BİZİM KALBİMİZİN ATTIĞI YER "

Beyoğlu'na taşınan TÜRVAK Sinema -Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığının açılışını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başmüzakereci Egemen Bağış, Türker İnanoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte yaptı. Açılışa katılan sinema sanatçısı Hülya Avşar, müzeyi gözyaşları içinde gezdiğini anlattı. Avşar, "Burası sinemanın kalbinin attığı yer. Bir kere Türker İnanoğlu 'na hem kendi adıma hem de tüm sinema oyuncuları adına çok teşekkür ediyorum. Burası bizim için kalbimizin attığı yer. Burada ben yalnız olsaydım, yine ağlardım resimlere baktıkça "dedi. Avşar, sinemaya ara verdği eleştirilerine de yanıt vererek, "Aslında ara verdim diye bakmamak lazım. Dört sene oldu aslında.Bir senaryonun çıkması 2 buçuk seneyi buluyor. "dedi. Son oynadığı sinema filmi 72. Koğuştan da bahseden Avşar, "72. Koğuş 4 Mart'ta vizyona girecek inşallah. Çok olağanüstü bir film oldu. Ben de buna benzer bir film bekliyordum. Ancak bulabildim. Her filmde oynamak istemiyorum. Artık bunun arasının dört sene değil, arasının en fazla bir sene olacağını düşünüyorum "dedi. Avşar, Orhan Kemal'in eseri 72. koğuşun yeni bir anlayışla çekildiğini de belirtti.

GÜNAYDIN'DAN YENİ OYUNCULARA ELEŞTİRİ

Açılışa katılan tiyatro sanatçısı Erol Günaydın ise, yeni oyuncuları eleştirdi. Günaydın, "Yeni oyuncular bu işe kalben bağlı değiller.Bu işe biraz para girdi. Astronomik rakamlar girdi. Onlar bu sanatı, bu duygusallığı , bu sevgiyi maddi imkanlarla kaybettiler. Biz o kadar büyük sevgiler kazandık ki hiçbir para satın alamaz bizim sevgilerimizi. "dedi. Günaydın, yeni oyuncuları beğenip beğenmediği sorusuna ise, "Beğenmiyorum. Onlar da yürek yok. Dünyada da öyle. Bir sene sonra geliyordu filmler. Biraz da taklitler var. Kendi iç dünyamızı kaybettik "yanıtını verdi. Sinemanın sultanı Türkan Şoray da duygularını gazetecilerle paylaştı. Şoray, oldukça duygulandığını söyleyerek, "Çok duygulandım. Çok etkilendim. Bütün Türk sineması geçmişiyle yaşıyor burada. Çok güzel birşey. "dedi. Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal ise, babasının balmumu heykelini görünce gururlandığını söyleyerek, "Duygulandım. Gururlandım. Mutlu oldum "dedi. Türker İnanoğlu'nun oğlu sinema oyuncusu İlker İnanoğlu ise, "Çok gurur verici bir olay hem oyuncu olarak hem sinemacı olarak hem de babamın yaptığı birşey olarak. Çok iftihar ediyorum. Ölümsüz bir hale getiriyor Türk sinemasını ve tiyatrosunu. "dedi. Zeki Alasya ticari gelir getirecek birçok açılış yapıldığını ancak kültür ve sanat açılışlarının yeteri kadar olmadığını vurgulayarak, müzenin çok önemli olduğunu kaydetti. Türker İnanoğlu ise, "En mutlu olduğum günlerden biri bugün . Çok mutluyum "dedi.

ALASYA'DAN TELİF ELEŞTİRİSİ

Açılışın ardından konuşmalara geçildi. İlk olarak bir konuşma yapan Zeki Alasya, müzelerin son derece önemli olduğuna değindi ve "Biz gösteri sanatlarının emekçileri çoğu kimse aksini söylese de çalışkan, sabırlı insanlarız Bekleriz efendim. "dedi. Geçmişte çoğu kez Kemal Sunal ile telif konusunu konuştuklarını belirten Alasya, "Ben yakındır dedim bekle çözülecek. Bekleyemedi. Ben hala bekliyorum. Sabırla ve inatla bekleyeceğim ve biliyorum olacak. "dedi. Müzenin yerine bir alışveriş merkezi de düşünülebileceğini söyleyen Alasya, "Para parayı çeker demişler. Bizim paramızı parayı çekmiyor. Bizim paramız sanatı kültürü ve bu ülkenin milyonlarca insanının sevgisini çekiyor. "diye konuştu. Türker İnanoğlu ise, bugüne kadar Türk aile yapısını düşünerek diziler, filmler çektiğini belirterek, "Bana yıllar boyunca tüm güzellikleri veren beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmayan sinemaya da bunun karşılığını vermem gerekiyordu. Sinemanın ağabeyi tiyatroyu da dikkate alarak, Türk sinema ve tiyatrosonu gelecek nesillere taşıyacak, ölümsüz bir eser bırakmak istedim. Bu müzeyi kurdum önce Kavacık'ta sonra da Beyoğlu'na getirdim. "dedi.

" BURASI FARKLI "

Açılış töreninde bir konuşma yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, Türker İnanoğlu'nun kararlı bir şekilde kurduğu Sinema ve Tiyatro müzesinin hakettiği mekanda Beyoğlu'nda açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yazıcı,

" Burası farklı.Burada sinema var; sinema tarihi var; tiyatro tarihi var; kütüphane var; dinlenme terası da var. Burası sinema ve tiyatro müzesi ve sanat kitaplığ değil. Aynı zamanda burası bir kültür ve sanat merkezi "dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul'a gelenlerin ve müzeyi gezenlerin aradıkları herşeyi bulabileceğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Sinema Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title