Haberler

Türkiye, Azerbaycan ve Rusya'nın Avrasya'daki Jeopolitik Önemi

Rusya'nın Başkenti Moskova'da Bir Araya Gelen Rusya, Türkiye ve Azerbaycan'ın Önde Gelen Siyasetçileri ve İşadamları Üç Komşu Ülkenin Avrasya Jeopolitik Gücünün Oluşmasındaki Rolünü Ele Aldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Rusya, Türkiye ve Azerbaycan'ın önde gelen siyasetçileri ve işadamları üç komşu ülkenin Avrasya jeopolitik gücünün oluşmasındaki rolünü ele aldı.

Azerbaycan-Türkiye İşadamları İttifakı Başkanı Ahmet Erentürk ve Rusya İnsani Bilimler Akademisi'nin ortak teşebbüsüyle bugün Moskova'daki President Hotel'de düzenlenen "Azerbaycan, Rusya ve Türkiye'nin Yakınlaşması Yolları ve Üç Ülkenin Avrasya Jeopolitik Alanının Formalaşmasında Rolü" konulu uluslararası konferansın açılışı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kutlama mesajının video kaydının izlenmesiyle başladı.

Aralarında Türkiye'nin eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Moskova Büyükelçimiz Kurtuluş Taşkent, DEİK Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abbas Abbasov, Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçisi Polat Bülbüloğlu, Rusya Avrasya Harekatı Başkanı Aleksandr Dugin ve Rusya Politik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov'un da bulunduğu konuşmacılar, her üç ülkenin de jeopolitik çıkarlarının hemen hemen aynı olduğu belirterek, Avrasya güvenliği için bu üç ülkenin daha sıkı

işbirliği yapmasının önemi dile getirildi. Konuşmalarda özellikle 2000'li yıllardan itibaren Rusya ve Türkiye arasında ekonomik ve politik alanlarda hızla gelişen işbirliğine dikkat çekilirken, bu olumlu sürecin Azerbaycan yönetimine de büyük devletler arasında denge sağlama politikasından vazgeçerek iki ülke arasında köprü rolü oynama fırsatı sağladığı kaydedildi.

Enerji alanında söz konusu üç ülkenin çıkarlarının bazen bağdaşmadığına da dikkat çekilen konuşmalarda, sorunun giderilmesi için Kazakistan, Türkmenistan ve İran'ın da bu oluşuma katılımını sağlanarak bölgesel bir enerji güvenliği sözleşmesi imzalaması gerektiği vurgulandı.

Konferansa katılan tüm heyetler, ülkeler arasında sadece devlet yetkilileri düzeyinde değil, sivil örgüt, üniversite ve toplumun çeşitli kesimlerince de daha sıkı diyalog sağlanması gerektiği ve toprak ve etnik nedenlerden kaynaklanan sorunların giderilmesinde de daha sıkı işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

Konferansta ayrıca ülkeler arasında ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı Türkiye-Azerbaycan İşadamları İttifakı Başkanı Ahmet Erentürk, Rusya İnsani Bilimler Akademisi tarafından diploma ve madalyalarla ödüllendirildi.

Ahmet Erentürk konuşmasında, günümüzde siyasetle ekonominin artık bir bütün haline geldiğini belirterek, artık her işadamının yatırım yapmadan önce tıpkı bir politikacı gibi davrandığını ve kararını da politikacı gibi verdiğini ifade etti. Erentürk, bu gibi konferansların üç ülkenin işadamları arasında güven ortamı oluşturmak açısından hayati önem taşıdığını da kaydetti.

İHA muhabirine konuşan Dışişleri eski bakanı Hikmet Çetin ise, "Avrasya bölgesi özellikle 90'lı yıllardan sonra büyük önem kazanmaya başladı. Bu bölge stratejik, ekonomik ve ulaşım bakımından çok önemli. Maalesef bölgenin mevcut potansiyeli tam olarak kullanılmıyor. Bu açıdan büyük önem taşıyan bu konferans, sadece üç ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin yolları değil aynı zamanda mevcut sorunların giderilmesi yollarının tartışılması açısından da önemli. Bu sorunların başında Karabağ

geliyor. Kafkaslar ve yükselen milliyetçilik benzeri sorunların çözümü gibi konularda da daha sıkı işbirliğinin önemi dile getirildi. Ayrıca konferansa çok sayıda işadamının katılması da çok sevindirici. Zira ekonomik işbirliğinin beraberinde siyasi işbirliğine de getirdiğini biliyoruz" dedi.

Rusya Politik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov da, "Son yıllar her üç ülkenin ekonomisinde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca bu ülkeler AB tarafından da dışlanmış durumda. Şimdi mazlum bakışlarla Avrupa'dan olumlu bir tutum bekleyeceğimize kendi aramızdaki işbirliğini geliştirmekte karşılıklı fayda olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bizim iyi ilişkiler kurmamız, ABD'nin işine gelmiyor; dolayısıyla ilişkilerimize zarar vermek için ABD yönetimi her türlü teşebbüste bulunacaktır. Ayrıca

Türkiye, Azerbaycan ve Rusya ekonomilerinin birbirini tamamla niteliğinde olduğunu da unutmamalıyız. Bu birliğe mutlaka Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kazakistan'ı da katarak ortak ekonomik bölge oluşturmamız lazım. Ayrıca Türkiye, Rusya ve Azerbaycan'ın radikal İslam ve Ortadoğu gerginliği konularında da aynı siyasi yaklaşımları bulunuyor. Tüm bu faktörler, ülkelerimizin daha sıkı işbirliği yapmasını zorunlu hale getiriyor" şeklinde konuştu.

Bu arada sıradaki konferansın 2008 yılında Bakü'de yapılmasının karara alındığı bildirildi.

(AK-CY-CY-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title