Haberler

Türkiye-ab Karma Parlamento Komisyonu Başkanlık Divanı Toplantısı

Türkiye-ab Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Hükümetin Sadece Anayasa'nın 68 ve 69. Maddelerinde Değişiklik Yapmak Yerine Daha Geniş Çaplı Bir Anayasa Değişiklik Paketi Üzerinde Çalışması Tavsiyesinde Bulundu. Lagendjik, "Yüzde 47 Oranında Oy Almış Bir Parti Hakkında Laiklik Karşıtlığı Suçlamasıyla Kapatma Davası Açılmasını Avrupa'da Çok Az Politikacıya Anlatabilirsiniz" Dedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, hükümetin sadece Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerinde değişiklik yapmak yerine daha geniş çaplı bir Anayasa değişiklik paketi üzerinde çalışması tavsiyesinde bulundu. Lagendjik, "Yüzde 47 oranında oy almış bir parti hakkında laiklik karşıtlığı suçlamasıyla kapatma davası açılmasını Avrupa'da çok az politikacıya anlatabilirsiniz" dedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanlık Divanı, Brüksel'de yapılacak olan komisyon toplantısının gündemini belirlemek üzere TBMM'de toplandı. Toplantıya komisyonun eşbaşkanları AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış ve Lagendijk'in yanı sıra komisyon üyeleri katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Lagendijk, Avrupa Adalet Divanı'nın PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkartılmasına yönelik kararına ilişkin soru üzerine, bu konuyla ilgili çok büyük bir yanlış anlama olduğunu söyledi. Türk gazetelerinde yer alan haberler ve Türkiye'deki politikacıların yaptığı açıklamalardan PKK'nın artık AB'nin terör listesinde olmadığı yönünde bir anlam çıktığını ifade eden Lagendijk, bunun doğru olmadığını vurguladı. Lagendijk, "PKK listedeydi, hala listede" dedi.

Lüksemburg'daki mahkemenin 2002 yılında PKK'nın listeye eklenme prosedüründe yanlış bulunduğuna ilişkin bir karar verdiğini söyleyen Lagendijk, AB'nin zaten bunu bildiğini ve 2006 ve 2007'deki liste yenilemeleri sırasında doğru bir prosedür izlediğini söyledi. Lagendijk, "PKK AB'nin terör örgütleri listesindeydi, hala listede ve listede kalmaya devam edecek. Mahkemenin kararı 2002 yılındaki prosedür yanlışlığına ilişkindir" diye konuştu.

AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin bir soru üzerine ise Lagendijk, açılan bu davadan çok rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Lagendijk, "Dürüst olmak gerekirse yüzde 47 oranında oy almış bir parti hakkında laiklik karşıtlığı suçlamasıyla kapatma davası açılmasını Avrupa'da çok az politikacıya anlatabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Avrupa'da son 50 yılda böyle bir şey yaşanmadığını ve bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Lagendijk, "Türkiye'de de böyle olsaydı daha da mutlu olurduk" dedi. Hükümetin Anayasa değişikliği noktasında bir çözüm arayışı içinde olduğunu kaydeden Lagendijk, şunları söyledi:

"Hükümete tavsiyem sadece Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerini değiştirmek noktasına odaklanmak yerine daha geniş çaplı bir Anayasa değişikliği üzerinde çalışsınlar. Biz de çok uzun zamandır bazı Anayasa değişiklikleri için bekliyoruz. Sanırım bu, hükümetin daha geniş bir Anayasa değişikliği paketi sunması için çok uygun bir fırsat. Bu paketin içinde parti kapatmayı zorlaştıran düzenlemelerin yanı sıra ifade özgürlüğü, azınlıkları dilleri gibi düzenlemeler de yer almalı." (ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title