Haberler

Trt Haber Ekonomi Ajandası Dr. Cemil Ertem Açıklamalar

Trt Haber'de Ekonomi Ajandası Programında Seda Akbay'ın Sorularını Yanıtlayan Star Gazetesi Yazarı İktisatçı Dr. Cemil Ertem Önemli Açıklamalarda Bulundu

Yabancı banka raporlarının amacı, Türkiye'de siyaseti olumsuz etkilemek

İMKB'de geçen hafta görülen satış havasında yatırım bankalarının üst üste açıkladığı raporlar mı etkili?

Geçen hafta önce yatırım bankası Goldman Sachs, daha sonra JP Morgan Türk hisse senetleri için 'SAT' tavsiyesinde bulundu, Credit Cuisse "Cari açık azalmadan banka hissesi almayın" dedi.

Bu açıklamaların ardından İMKB'de yabancı satışlarının artması "Raporlar" amaçlı mı?" sorusunu akıllara getirdi.

TRT Haber'de Ekonomi Ajandası programında Seda Akbay'ın sorularını yanıtlayan Star Gazetesi Yazarı iktisatçı Dr. Cemil Ertem, İMKB'deki gerilemeyi bu raporlara bağlarken, " Yabancı raporlar türk bankalarına yatırım yapmayın, cari açık noktasında ciddi şüpheler var diyorlar. İMKB'de banka hisselerinin ağırlığı çok fazla, dolayısıyla İMKB bu raporların etkisiyle hemen düşmeye başlıyor.

Bu bir oyun, bunu görelim" dedi..

Raporların seçim sürecine müdahale olarak da değerlendiren Cemil Ertem, "Çünkü Türkiye'de istikrarlı ve demokrasiyi öne çıkaracak yeni hükümetin olması ve yeni anayasa sürecinin devreye girmesini istemeyenler var. Uluslararası güçler, bunun içinde bazı Ortadoğu ülkeleri de var, Türkiye'de demokrasiyle sağlanacak bir siyasi istikrarı ve yeni anayasa yapım sürecinin başlamasını istemiyorlar. Ve bunun için seçim sürecini karıştırmak istiyorlar.

OECD Raporu'na göre cari açık büyük risk değil

Cemil Ertem, "Yabancı banka raporları üst üste geldi ve birbirinin kopyası. Oysa OECD'de bir rapor açıkladı ve Türkiye'de cari açığın büyük risk taşımadığını, milli gelire oranının 8.9'u bulabileceğini söylüyor. Bizim buradaki kırmızı çizgimiz 10'dur. Cari açığın oranı GSYH'ya yüzde 10'u bulduğu zaman 2001 krizinde de bunu aştığımız zaman çok sorun olmuştu. Ama oraya varmayacağımızı OECD raporu söylüyor. Aslında cari açık sorununu anlatıldığı gibi çok olumsuz bir şey olarak görmüyorum. Bir insanın koşarken terlemesi gibi Türkiye ekonomisinin koşarken terlemesi aslında sağlıklı bir şey.

Biz bunu finanse ediyoruz, zaten önemli olan bunu nasıl finanse edebilmek. Sadece Türkiye'nin tasarrufları yetersiz. Tasarruf oranımız yetersiz olduğu için, dışarıdan sermaye girişleriyle finanse edeceğiz önemli olan bu sermaye girişlerinin doğrudan yabancı yatırımlar ve kalıcı yatırımlar şeklinde olması. YASED'in verilerinde de doğrudan yabancı yatırım miktarının yavaş da olsa arttığı görülüyor.

Cemil Ertem'e göre, Türkiye'de demokrasiyle sağlanmış bir siyasi istikrar olduğu zaman yabancı yatırımların daha da artacak ve özellikle Kuzey Afrika, Ortadoğu ön Asya ve Doğu Avrupa bölgesinde yabancı sermayenin gireceği ender ülkelerden bir tanesi de Türkiye ve yatırım bankalarının bu olumsuz rakamları ve cari açığa vurgu yapmalarının arkasında yatan gerçek de bu.

Türkiye'ye girecek fonları Yunanistan'a yönlendirme çabaları var.

Cemilr Ertem, yabancı banka raporlarının ardında başka bir niyet daha olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa krizi gündemde değil mi? Yunanistan ın çok acil olarak fonlamaya ihtiyacı var, peki Yunanistan nasıl, nereden bu fonları çekecek bu fonları çeken başka bir ülkenin kötülenmesi lazım o ülke de Türkiye. Türkiye'ye girmekte olan sermayeyi özellikle Yunanistan, Portekiz, İspanya hatta İtalya şirketlerine yönlendirmek mümkün." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title