Haberler

Tihv: "İşkenceler Sistematik Biçimde Devam Ediyor"

Tihv Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri 2006 Raporu Açıklandı. Raporda, İşkencenin Sistematik Olarak Devam Ettiği Saptamasına Yer Verildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri 2006 Raporu'nda, işkencenin sistematik olarak devam ettiği saptamasına yer verildi.

TİHV'nın işkence ve kötü muameleye maruz kalanların Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir'deki tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine yaptıkları başvurulara dayanılarak hazırlanan 2006 yılı raporu yayınlandı.

TİHV tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, kurulduğu 1990 yılından bu yana 10 bin 786 kişinin tedavi gördüğü belirtilen raporda, Vakfa 2006 yılında işkence gören 337 kişinin başvurduğu kaydedildi. Raporda, 2005 yılında 692 işkence mağdurunun başvurmasına karşın bu sayının 2006 yılında 337'ye düştüğü belirtilerek, şöyle denildi:

"Yıllık toplam başvuru sayısında bir önceki yıla göre önemli bir azalma görülmektedir. Başvuru rakamlarındaki bu azalmaya karşın yıl içinde işkence gördüğü için başvuranların oranında artış görülmektedir. 2005 yılında aynı yıl içinde işkence gören başvuru sayısı 193 iken, 2006 yılında yıl içi işkence gören başvuru sayısı 222'dir."

İşkencenin adli, idari ve pratik açıdan cezalandırılmaması eğiliminin, işkencenin sürmesinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekilen raporda, "2006 yılı Mart ayında meydana gelen Diyarbakır olaylarında tanık olduğumuz işkence olayları, bu konudaki yaklaşımın gerçek bir iradeye dönüşmediğini göstermiştir" denildi.

TİHV tedavi merkezlerine başvuran 54 kişinin sokakta veya açık alanda, evde, araç içinde ve diğer yerlerde işkence gördüğü belirtilen raporda, başvuru sahiplerinin işkence gördüklerini söyledikleri yerler şöyle sıralandı:

BAŞVURULARIN ÇOĞU 19-25 YAŞ ARASI

"Adana Terörle Mücadele Şubesi (TMŞ) 73 kişi, Diyarbakır TMŞ 28 kişi, İstanbul TMŞ 11 kişi, Gebze Emniyet Müdürlüğü 7 kişi, İzmir Bozyaka TMŞ 7 kişi, Mersin TMŞ 7 kişi, Adana Emniyet Müdürlüğü 5 kişi, İstanbul Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü 5 kişi, İstanbul Beyoğlu Polis Karakolu 4 kişi, İzmir Buca İlçe Emniyet Müdürlüğü TMŞ 4 kişi, Tunceli TMŞ 4 kişi, Ankara TMŞ 3 kişi, Denizli Polis Karakolu 3 kişi, Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü 3 kişi, İzmir Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü 3 kişi, İstanbul Kartaltepe Polis Karakolu 3 kişi, İstanbul Şehremini Polis Karakolu 3 kişi, Van TMŞ 3 kişi, Van Jandarma Alay Komutanlığı 3 kişi."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title