Haberler

TİHEK, Tanju Özcan'ın "yabancılardan 100 bin lira nikah ücreti" sözlerinin takibe alındığını duyurdu Açıklaması

Güncelleme:

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yabancı uyruklulara kıyılacak nikahlarda 100 bin lira ücret alınacağına dair açıklamalarının ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiğini, konunun kurum tarafından takibe alındığını bildirdi.

Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yabancı uyruklulara kıyılacak nikahlarda 100 bin lira ücret alınacağına dair açıklamalarının ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiğini, konunun kurum tarafından takibe alındığını bildirdi.

TİHEK'ten yapılan açıklamada, temel insan haklarından birinin "eşitlik ilkesi ve ayrımcılığa maruz bırakılmama" olduğu, Anayasanın 10'uncu maddesi ile 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da bunun güvence altına alındığı kaydedildi.

Kişilerin milliyet, etnik köken, ırk, renk ve cinsiyetleri nedeniyle ayrıştırılmalarının Türkiye'nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırılık oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "evlenme hakkı ve ailenin korunmasının" da uluslararası düzenlemeler ve ulusal hukuk bağlamında korunan temel insan haklarından birisini teşkil ettiği bildirildi.

Evlilik çağına gelen herkesin evlenme hakkına sahip olduğu ve ailenin toplumların temel yapısını oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, aile kurma hakkının prensip olarak birlikte yaşama ve üreme olanağı anlamını taşıdığı, uluslararası sözleşmelere göre de taraf devletlerin aile planlaması politikalarının sözleşme hükümleriyle uyumlu olması ve özellikle ayrımcı veya zorunlu nitelik arz etmemesi gerektiği belirtildi.

"Farklı kimliklere sahip grupların bulunduğu demokratik toplumlarda herkesin kimliğine saygı duymak önem arz etmektedir." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Özcan'ın söylemlerine ilişkin şunlar kaydedildi:

"6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 5'inci maddesi kapsamında kamusal ve özel alanda hizmet sunan gerçek ve tüzel kişilerin yürüttükleri faaliyetler bakımından bu hizmetlerden yararlanmakta olan veya yararlanmak üzere başvurmuş olan kişiler aleyhine ayrımcılık yapılması yasaklanmıştır. Bu çerçevede yabancıların makul gerekçe olmaksızın hizmetlerin sunumu aşamasında ayrımcı bir muameleye tabi tutulması, evrensel insan hakları ilkeleri ile ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. 6701 sayılı Kanun kapsamında ayrımcılık yasağını ihlal eden gerçek ve tüzel kişiler hakkında Kurumun resen araştırma ve idari yaptırım uygulama yetkisi bulunmaktadır. Söz konusu ifadeler, temel misyonu insan haklarını korumak ve geliştirmek, ayrımcılığı önlemek ve kişilerin eşit muamele görmesini sağlamak olan Kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir."

Özcan'ın "teklif hazırlığı" açıklaması

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentte yaşayan yabancı uyrukluların evlenmek için ödeyecekleri nikah ücretinin 100 bin liraya çıkarılması konusunda Belediye Meclisine teklif sunacaklarını bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Tanju Özcan Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title