Haberler

Ticaret Yapan TSK Mensubuna 2 Yıla Kadar Hapis Geliyor

Ticaret Yapan veya Yaptıran Yada Ticari Sınai Kuruluşlarda Görev Kabul Eden Türk Silahlı Kuvvetleri Mensuplarına Üç Aydan 2 Yıla Kadar Hapis Cezasını Öngören, "Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Öngören" Yasa Tasarısı Meclis'te.

Ticaret yapan veya yaptıran yada ticari sınai kuruluşlarda görev kabul eden Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören, "Askeri Ceza Kanununda Dieğişiklik Öngören" Hükümet tasarısı Meclis'te.

Hükümet tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan, "Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Öngören" yasa tasarısı Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına "ticaret yapma" yasağı getiriyor.

Tasarıyla; "Ticaret yapmak veya yaptırmak veyahut ticari ve sınai kuruluşlarda görev kabul etmek fiillerini işleyen subaylar, astsubaylar, uzman jandarma ve uzman erbaşlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü getiriliyor.

Tasarıyla; yedek subay, erbaş ve erler açısından, sadece fiili olarak askerlik hizmetlerini yaptıkları sırada bizzat ticaret yapmak veya ticari ve sınai kuruluşlarda görev kabul etmek eylemlerinin suç haline getirilmesi, bunun dışında askerlik yükümlülüklerini yerine getirdikleri süreçte sivil yaşamlarındaki ekonomik durumlarının etkilenmesinin engellenmesi hedefleniyor.

-3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI-

Buna göre; Fiili olarak askerlik hizmetlerini yaptıkları sırada bizzat ticaret yapan veya ticari ve sınai kuruluşlarda görev kabul eden yedek subaylar, erbaş ve erlerin altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülüyor. Ancak hava değişimi veya izinli olarak kıta ve kurumlarından ayrılan yedek subaylar ile erbaş ve erler sivil kıyafetli olmak şartıyla kendi iş ve sanatlarıyla uğraşabilme imkanı da getiriliyor.

-ASKERİ DOKTORLAR ÖZEL HASTANE AÇAMAYACAK-

Tasarıyla; Askeri doktorların özel hastane açmaları yasaklanıyor. Ancak çalışma saatleri dışında özel kanununa göre çalışmaları serbest hale geliyor.

MECBURİ HİZMET TAMAMLANMIYOR

Tasarının gerekçesinde; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin, mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrıldığı, personelin büyük çoğunluğunun özel ihtisas gerektiren teknik branşlar ile tabip sınıfında yoğunlaştığının tespit edildiği kaydediliyor.

Gerekçede ayrıca şu görüşlere yer verildi: "Kişilere sağlanan eğitim giderleri ve süresi bakımından israfa, ihtisas gerektiren hususlarda ise personel zafiyetinin oluşmasına yol açmaktadır. Söz konusu suç ile ilgili mevcut düzenlemede yaptırım olarak uygulanan Türk Silahlı Kuvvetlerinden Çıkarma fer'i cezasının, getirilme amacı bakımından işlevselliğini kaybettiği değerlendirildiğinden, uygulamadan kaldırılması bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır." (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title