Haberler

Tekstil'de Çin İstilasına Karşı "Kota" Uygulanacak

Türkiye'ye Yapılan Çin Malı İthalatının, Pazarı Bozarak Ticaretin Düzenli Gelişimini Tehdit Ettiği İçin, Çin Kökenli 44 Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin İthalatına Tek Taraflı Kota Getirildi.

Türkiye'ye yapılan Çin malı ithalatının pazarı bozarak ticaretin düzenli gelişimini tehdit ettiği için, Çin kökenli 44 tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatına tek taraflı kota getirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) "Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemlerine Dair Tebliğ" Resmi Gazete yayımlandı. Tebliğ kapsamında Çin mallarına 2007 yılında uygulanacak kota oranları belirlendi. DTM'nin ilgili yönetmelik kapsamında, yaptığı incelemeler sonucunda, Çin'in mevcut tekstil ve konfeksiyon kapasitesinin artmaya devam ettiği saptandı. Ayrıca, Çin kökenli ithalatın pazar bozulması ve Pazar bozulması tehdidi nedeniyle ticaretin gelişimini tehdit ettiği saptandı.

Bu çerçevede, en yüksek kota miktarı 26 milyon çiftle örme eldivenlere getirilirken, selüloz türevleri veya diğer suni plastik maddeler emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya bu maddelerle lamine edilmiş mensucat için 11.5 milyon kilogram kota uygulanacak.

Kota miktarları pamuklu mensucat için 10 milyon kilogram, suni filament ipliklerden dokunmuş mensucat için 6.9 milyon kilogram, dokunmamış mensucat ve eşyası için 5.9 milyon kilogram, yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden şallar, eşarplar, kaşkoller, peçeler, duvaklar ve benzeri eşyalarda (örme olanlar hariç) kota miktarı 5.2 milyon adet olarak saptandı.

En düşük kota miktarı ise erkekler ve erkek çocuklar için yünden, pamuktan, sentetik veya suni liflerden takım elbiseler ve takımlar (örme) (kayak kıyafetleri hariç) 6 bin adet iken, Pamuktan havlu cinsi bukleli mensucat; pamuktan tuvalet ve mutfak bezleri (havlu cinsi mensucattan) (örme olanlar hariç) için de 6 kilogram olarak belirlendi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title