Haberler

Teklifin 1. Maddesi Oylanıyor

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Değişikliği Teklifinin 1. Maddesi Üzerinde Verilen Değişiklik Önergeleri Kabul Edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergeleri kabul edilmedi.

Teklifin, kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak önlemlerin, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak önlemlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağına ilişkin 1. maddesi üzerinde 52 önerge verildi. İçtüzük gereği kurayla belirlenen 7 önerge işleme konuldu.

Önergesi üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, değişiklik teklifinin, Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu savundu.

Şandır, anayasaların, oyçokluğu ile değil oybirliği ile değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, kadınların önünde cam engeller, duvarlar bulunduğunu, parlamentoda, yerel yönetimlerde yeterince temsil edilemediğini kaydetti. Erbatur, parlamentonun yüzde 50'sinin kadın, yüzde 50'sinin erkek olması gerektiğini vurguladı. Erbatur, kadınlar için alınacak özel önlemlerin, ayrımcılık olmadığını, bunu 90 ülkenin yaptığını belirterek, ''Neden Türkiye yapmasın?'' diye sordu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin bir siyasi partinin inisiyatifiyle hazırlandığını ve onun oybirliğiyle geçtiğini ifade etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da kadın-erkek eşitliği konusunun, halk oylamasına sunulamayacağını ifade etti. Kaplan, kadınların bulunduğu Mecliste bu kadar kavga olmayacağını dile getirdi.

Önergesi üzerinde söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan da düzenlemeden sonra, pozitif ayrımcılık yapmanın, yasama, yürütme ve idare organlarının insaf, takdirine bırakılmadığını vurgulayarak, ''Hem yasamaya hem yürütmeye hem de diğer idare organlarına bir vazife, mecburiyet yüklemektedir'' diye konuştu.

Değişiklik önergelerinin reddedilmesinin ardından maddenin oylamasına geçildi ve gizli oylama işlemi devam ediyor.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

title