Haberler

Tarihi Baruthane'de Usule Aykırı İnşaat Çalışması

Güncelleme:

Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun "korunması gereken tarihi varlık" olarak tescillediği Baruthane binaları bölgedeki emlak projesine eklendi.

Tarihi varlık olarak tescillenen Ataköy'deki Baruthane binalarının yer aldığı arazinin imara açılması büyük tepkilere sebep oldu. "Korunması gereken tarihi varlık" olarak tescillenen arazide inşaat çalışmaları hızla ilerliyor.

KURUL: "HABERİMİZ YOK"

Tarihi Baruthane binalarının bulunduğu parsel ve komşu parsellerinde inşaat için 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığı belirlendi. Kurul'un 'haberimiz yok dediği' projenin Bakırköy Belediyesi tarafından durdurulması gerekiyor.

"İŞLEM USULE AYKIRI"

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, süreç için "Koruma Kurulu'na proje gönderilmeden bir projelendirme yapılmış. Usule aykırı bir işlem sözkonusu. Burada parseller tescilli olmasına rağmen yapılaşmaya gidilmiş" dedi. Karaman, konuyla ilgili suç duyurusu yapılması gerektiğine işaret etti.

"RANTA KURBAN VERİLMEMESİ LAZIM"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise TOKİ'nin sınırsız yetkili kurum haline geldiğine dikkat çekti. Ankara'da da tarihi Havagazı Fabrikası'nın benzer bir süreç ile yok edildiğine işaret eden Bozoğlu, "Artık tarihi ve kültürel alanların ranta kurban edilmemesi lazım. TOKİ'nin İstanbul'dan elini çekmesi gerekir" dedi.

KORUMA KURULUNA HABER VERİLMEDİ

TO­Kİ­'ye ait olan ve Ba­kır­köy il­çe­si, Ata­köy sa­hi­lin­de, Zey­tin­lik Ma­hal­le­si tes­cil­li Ba­rut­ha­ne Ya­pı­lar Top­lu­lu ğu­'nun bu­lun­du­ğu 59 bin 799 met­re­ka­re­lik ara­zi 49 yıl­lı­ğı­na 6 mil­yon TL ki­ra ile Çe­le­bi­can AŞ'­ye ve­ril­di.

Tu­rizm mer­ke­zi, AVM ve re­zi­dans ola­rak ta­nım­la­nan par­sel­ler­de ya­pı­la­cak pro­je­le­re iliş­kin ola­rak 1 No­lu Kül­tür Var­lık­la­rı Ko­ru­ma Ku­ru­lu, tüm ya­pı­laş­ma­yı 'ba­na da­nı­şı­n' ka­ra­rı ver­di. An­cak, Ba­rut­ha­ne bi­na­sı ile çev­re­sin­de­ki ya­pı­laş­ma ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da Ku­ru­l'­a hiç­bir şe­kil­de ha­ber ve­ril­me­di­ği ve ge­rek­li izin­le­rin alın­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.

Baruthane binalarının bulunduğu İstanbul Ataköy sahilindeki arazi 1 yıl öncesi yeşillikler içinde bir bölgeydi.


İznin verilmesinin ardından, arazide ağaç katliamına göz yumuldu, ardından inşaat çalışmaları hızla ilerledi. 

 


 

"KORUMA KURULU'NDAN İZİN ALINMADIĞI HİÇBİR ŞEKİLDE GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR"

Açıklamada, İstanbul'un Bakırköy İlçesi Zeytinlik Mahallesi'nde yer alan 564 ada ve 160 parselin bulunduğu alanın, Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nca 20.03.1991 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli imar planlarında emsal 2,00 yapılanma koşullu "Turizm ve Rekreasyon Alanı" olduğu belirtilerek, "Parsel üzerinde tescilli Baruthane yapıları ile tescilli ağaçlar bulunmaktadır.

160 parselde 20.03.1991 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planı doğrultusunda hazırlanan Ataköy Otel-Çarşı Kompleksi Projesi öncelikle İdaremizce onaylandıktan sonra yürürlükteki kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde ilgili tüm resmi kurum onayları da tamamlanmıştır.

Bakırköy Belediye Başkanlığı'nca Bakırköy ilçesi Zeytinlik Mahallesi 564 ada 160 parsele ilişkin 12.03.2013 tarih ve 573 no ile inşaat ruhsatı düzenlenmiştir' denildi. Emsal 2 kuralına uyulmadığı iddiası gerçek dışı olduğu vurgulanan açıklamada, 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca emsal 1,40'a düşürülmüştür. 161 ve 162 parselde de projeler Koruma Kurulu kararı ile onaylanmıştır.

Bakırköy Belediye Başkanlığı'nın 01 Aralık 2011 tarih ve 5934 sayılı ruhsatı ile de inşaat ruhsat izinleri alınmıştır. Bakanlık tarafından proje revizesi yapılarak 2 blok iptal edilerek, blok sayısı 7'den 5'e indirilmiştir. En önemlisi 1991 yılında onanmış 1/1000 ölçekli imar planındaki 2 emsal çevre ve kamu menfaati gözetilerek 1.40 emsale düşürülmüş, yapılmaya çalışılan tüm karalamaların aksine bölgeye sunulacak hizmette kamu yararı ön planda tutulmuştur. Kıyı kanununun çiğnendiği iddiası doğru değildir" denildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tayfun Kahraman İstanbul Karaman Ataköy Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

paralel aliacrvdt@hotmail.com:

paralel toki var demekki kafasına göre takılıyor.

9
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title