Haberler

Tapu, Tepeden Tırnağa İmaj Yeniliyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Vatandaşta 'Güven Yaratabilmek' Amacıyla Kurumun İmajını Yenilemeye Hazırlanıyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşta ''güven yaratabilmek'' amacıyla kurumun imajını yenilemeye hazırlanıyor.

Bu çerçevede kurumun tabelasından çalışma düzenine kadar her şey elden geçirilecek. İşlemlerde suistimalin önüne geçilebilmek için memurun inisiyatifini azaltmaya yönelik elektronik sistemlere ağırlık verilecek. Fazla görülen işlemler sadeleştirilecek, belge sayısı azaltılacak.

Müdürlüklerin iç mekanı, mobilyaları, oturma düzeni de ''vatandaşa sıcak gelecek'' şekilde değiştirilecek. Sıramatik uygulaması yaygınlaştırılarak, vatandaşın izdiham yaşaması ve ayakta beklemesi önlenecek. Proje için 15 Ekim'de ihaleye çıkılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Adlı, ihale gerçekleştirildikten sonra proje için 52 hafta boyunca Ankara'da bir kadastro, iki tapu müdürlüğü ile Genel Müdürlük merkezinde pilot uygulama yapılacağını, ardından çalışmanın 2 yıl içinde ülke geneline yaygınlaştırılacağını bildirdi.

''Tapu'yu A'dan Z'ye yeniliyoruz'' diyen Adlı, proje için 15 Ekim'de ihaleye çıkılacağını bildirdi.

''Yeni imaj, yolsuzluk iddialarını ortadan kaldırabilecek mi?'' sorusu üzerine Adlı, tapu ve kadastro müdürlüklerinde ''sahte işlemin'' mümkün olmadığını, çünkü hata tespiti halinde ''zaman aşımına'' tabi tutulmaksızın kusurun memurdan rücu edildiğini anlattı. Adlı, ''Memurun böyle bir sorumluluğu varken bilerek sahte, yanlış işlem yapması mümkün değil'' dedi.

Sıkıntının kaynağına yönelik soru üzerine de Adlı, ''İşlemlerin öne çekilmesi, daha hızlı yapılması veya işlem yapılıp bittikten sonra dahi vatandaşın memura 3-5 kuruş vermek gibi alışkanlığının Türkiye'de kırılamamış olması gibi nedenlerden olumsuzluklar yaşıyoruz'' dedi.

Zeki Adlı, yeni sistemin, işlem sırasında yaşanan olumsuzluklara nasıl bir çözüm getireceğine ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:

''Onunla ilgili biz şimdiye kadar pek çok şey yaptık. Yığılmaları engellemek için bir çok müdürlüğümüzde saat 14.00'e kadar işlem taleplerini alıyoruz ve akşama kadar o günkü başvuruların tamamını bitiriyoruz.

Bir de bazı yerlerde 'sıramatik' uygulaması başlattık. Bizim sistemimize uydurarak, yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Çünkü bizdeki işlemler bankalardaki gibi basit işlemler olmuyor, işlem çeşidi çok fazla. Vatandaş sırasını alıyor, bekliyor sonra bakıyorsunuz çok basit bir evrağı eksik, hadi git yeniden gel, yeniden sıraya gir... Bu sıkıntı oluşmaması için de ön başvuru sistemi kurduk. Bir memur koyduk oraya, vatandaşın önce evrakları kontrol ediliyor, tamamsa sıra veriliyor.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title