Haberler

Şura Genel Kurulu'nda da "Katsayı" Gerginliği

17. Milli Eğitim Şurası'nın Komisyonlar Düzeyindeki Çalışmalara Damgasını Vuran ÖSS'deki Farklı Katsayı Uygulaması Şura Genel Kurulu'nda da Katılımcılar Arasında Sert Tartışmalara Neden Oldu.

17. Milli Eğitim Şurası’nın başladığı günden buyana öncelikli gündeme olan üniversiteye giriş sınavında uygulanan farklı katsayı Şura Genel Kurulu’na da damgasını vurdu, gerginliklere neden oldu. Katsayının kaldırılması kararını alan komisyonun başkanı Prof. Dr. Asım Ömer Saçlı’nın, kararı “şerefle üstlendiğini” ifade etmesi şaşkınlık yaratırken, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer konuşması sırasında protestolarla karşılaştı. Bunun üzerine Eğitim-Sen ve DİSK temsilcileri Şura salonundan ayrıldı.

17. Milli Eğitim Şurası, Beşevler Şura Salonu’nda Genel Kurul düzeyindeki çalışmalarına devam etti. Komisyonlarda “üye olmayanların da oy kullandığı” iddiaları nedeniyle, katılımcılar salona alınırken “üye ve müşahit üye” denetimi yapıldı. Şura üyeleri salonun ön bölümüne oturtulurken, müşahit üyeler arkalara alındı.

Genel Kurul’un sabah saatlerinde başlayan toplantısında, komisyonlar düzeyinde hazırlanan raporlar okunmaya başlandı. İlk olarak alt komisyon düzeyinde ÖSS’deki farklı katsayı uygulamasının kaldırılması kararını alan “Kademeler Arası Geçiş, Yönlendirme ve Sınav Sistemi” başlıklı ana komisyonun raporu okundu. Rapora ilişkin görüşlerini açıklamak üzere 47 üye söz hakkı istedi.

İlk söz alan Aksaray Fen Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ayhan Eren, katsayı konusunun eğitim konusu olmaktan öte bireysel hak ve özgürlükleri kapsadığını ifade ederek, katsayının kaldırılmasının gerektiğini söyledi.

KOMİSYON BAŞKANI KATSAYIYA “ŞEREFİ”Nİ KATTI

Şura’nın ikinci gününde ÖSS’de uygulanan farklı katsayının kaldırılması yönünde karara imza atan alt komisyonun başkanı Prof. Dr. Asım Ömer Saçlı aldıkları kararı ilginç bir şekilde savundu. Saçlı, komisyon olarak yaptıkları oylamalarının eleştirilemeyeceğini, Şura yönetmeliğinin kendilerine oylama hakkı verdiğini belirterek, tartışmaların özgür ve demokratik bir ortamda yapıldığını söyledi. Saçlı, katsayının kaldırılması yönündeki görüşlerinin haklı olduğunu ifade ederken, kararı kendini ön plana çıkararak savundu. Saçlı’nın, “Eğer bu konuda kusur işlenmişse Ben bu kusuru şerefle üstlenmeye hazırım” demesi şaşkınlık yarattı.

ÖĞRETMEN KARADENİZ’DEN, SAÇLI’YA YANIT

Komsiyon Başkanı Saçlı’nın, katsayının kaldırılmasını “şerefle üstlenmesi”ne aynı komisyonun üyesi rehber öğretmen Osman Karadeniz yanıt verdi. Karadeniz, Başkan Saçlı’nın kararı bireysel olarak savunup vicdan sorgulaması yaptığını, ancak Şura’nın toplumsal sorumlulukla hareket edilmesi gereken bir yer olduğunu belirterek, karşı görüşte olduğunu söyledi. Karadeniz, “Karar ya yeniden değerlendirilmeli ya da geri çekilmeli” dedi.

EĞİTİM-SEN VE DİSK ÇEKİLDİ

Rapor üzerinde görüşlerini açıklayan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitim başta alt yapı olmak üzere farklı sorunları bulunduğunu ancak sorunların unutularak “katsayı”nın gündeme getirilmesini eleştirdi. Dinçer, sorunlarının yıllardan bu yana sağ muhafazakar anlayışlar nedeniyle çözülemediğini ifade etmesi üzerine salonda alkışlarla protesto edildi. Karşılıklı atışmaların neden olan tartışmalar üzerine Dinçer, kürsüden protesto alkışlarıyla indi. Kısa bir süreli yaşanan gerginliğin ardından Eğitim-Sen ve DİSK ortak karar alarak, Şura’yı terk etti. Eğitim-Sen ve DİSK temsilcilerdi, çekilmelerine “Şura’ya hükümetin gölgesi düşmüştür” diye dile getirdiler.

MEDYA SAVUNMASI

Şura çalışmalarına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi olarak katılan gazeteci Gülseren Güver, konuşmasında Çelik’e cevap verdi. “Bize karşı ideolojik davranılmamalı” diyen Güver’in medya mensupları tarafından alkışlanmasını Bakan Çelik, “meslektaş dayanışması” olarak niteledi. Bunun üzerine, “evet meslek dayanışması, tıpkı eğitimci adı altında size verilen destek gibi” diyen Güver, ayrıca Şura’ya esas gölge düşürenlerin “sıfır katsayıya onay verenler” olduğunu da sözlerine ekledi.

SAYLAN’DAN ÇAĞRI

Katsayı kararının da içinde bulunduğu Komisyon raporuna ilişkin 47 katılımcı söz hakkı istedi. Çağdaş yaşamı destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, “sıfır katsayı” kararının komisyon çalışmaları biterken gündeme getirilip alınmasını eleştirdi. “Şuranın böyle bir şeye alet edilmesi hoş değil. Bu planlanmış bir iş” diyen Saylan, Genel Kurul’a bu karardan geri dönülmesi çağrısı yaptı.

ÜYE ÖĞRENCİ KATSAYI SAVUNDU

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title