Haberler

Su Sıkıntısı Şimdiden Söke'nin Gündeminde

Geçtiğimiz Sulama Sezonunda Söke Ovası'nda Yaşanılan Kuraklık ve Su Sıkıntısı Üretici ve Sivil Toplum Örgütlerinin 2008 Yılı Sulama Sezonuna Daha Dikkatli Bakmalarına Neden Oldu. Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi Düzenlediği Toplantıda Geçtiğimiz Yıl Yaşanan Sıkıntılara Dikkat Çekerek, Barajlarda Tehlike Çanlarının Çalmaya Başladığını Belirtti.

Geçtiğimiz sulama sezonunda Söke Ovası'nda yaşanılan kuraklık ve su sıkıntısı üretici ve sivil toplum örgütlerinin 2008 yılı sulama sezonuna daha dikkatli bakmalarına neden oldu. Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi düzenlediği toplantıda geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, barajlarda tehlike çanlarının çalmaya başladığını belirtti.

Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, Adıgüzel Barajı'ndaki doluluk oranının bugün itibariyle yüzde 18 ve Kemer Barajı'nda ise bu oranın yüzde 48 olduğunu söyledi. Yağışların olması halinde su seviyesinin 500 milyon metreküp dolaylarında kalacağını açıklayan Özekmekçi, bu rakamın geçen yılki su oranı ile aynı olduğunu ifade etti. Önümüzdeki sulama sezonunda sıkıntının kaçınılmaz olduğunu belirten Özekmekçi, "Yukarı Menderes Havzası'nda sabit tesislerin artezyenler ve yeraltı su kaynakları ile sulanması gerekiyor. Havzanın bütününe bakıldığında 1 milyon 100 bin dekarlık alanın sulaması Adıgüzel ve Kemer barajlarından yapılıyor. Bu oranın 3'de 1'ini Söke Ovası oluşturuyor. Ancak su tahsisine bakıldığında Söke'ye ayrılan su sadece yüzde 20 oranında. Su tahsisi yeniden gözden geçirilmeli ve adaletli dağıtım sağlanmalıdır" dedi.

Söke'de genel olarak sadece pamuk üretimi yapıldığına işaret eden Özekmekçi, pamuğun Türkiye'nin en stratejik ve en katma değer sağlayan ürünü olduğunu iddia etti. Pamukta sulama suyu sıkıntısının çekilmemesi için Yukarı Menderes Havzası'nda çok su isteyen yem bitkilerinin ekimi yapılmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Özekmekçi, "Gerekirse ikinci ürün ekimleri de yasaklanmalı. Geçen yıl Söke Ovası kuraklık ve taşkınlar nedeniyle 200 milyon YTL tutarında zarara uğradı. Tarıma bağlı olarak Söke'nin ticari hayatı da sıkıntıya girdi. 2008 sulama sezonu için; gerekli izinler alınarak Büyük Menderes Nehri'nde yatak suyunu tutmak amacıyla Mart ayından itibaren nehir ağzının kapatılması gerekiyor. Bu durumda suyun sirkülasyonu tahliye kanalından sağlanabilir" diye konuştu.

(LT-MB-İK) 25.02.2008 18:01 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title