Haberler

Sözleşme uzatmayan futbolcularını kadro dışı bırakan kulüpler yandı !..

Güncelleme:

Spor Hukukçusu Solmaz: Sözleşmesini uzatmadığı için futbolcunun kadro dışı bırakılması hukuka aykırı

"Yakın zamanda FIFA talimatlarında değişikliğe gidilmesi bekleniyor"

İSTANBUL,- Bir futbolcunun takımıyla sözleşmesini yenilememesi üzerine kulüpler tarafından kadro dışı bırakılması hak ihlali olarak kabul ediliyor. Türkiye'de son olarak Bursasporlu Ali Akman ve Kasımpaşalı Fode Koita ile birlikte yeniden gelen bu maddede, FIFA tarafından da değişiklik yapması bekleniyor. Kadro dışı bırakılması yönünde alınan karar sonucunca sporcuya; sözleşmesini haklı nedenle feshetme, ödenmemiş alacakları ile birlikte aynı zamanda tazminat talep etme hakkı da doğuyor.

TFF talimatlarında ayrıntılı bir tanımlama yapılmamış olduğunu belirten Spor Hukukçusu Av. Dr. Kerem Solmaz, "TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı' nın Kulüplerin Yükümlülükleri başlıklı 24/e maddesinde "Kadro dışı bırakılan futbolculara, antrenman yapabilmeleri için en az bir antrenör nezaretinde ve hakkın kötüye kullanılmasını teşkil etmeyecek şekilde saha tahsis etmek ve antrenman koşullarını noter aracılığı ile futbolculara tebliğ etmek" sorumluluğu yüklenmiş ancak hangi hallerde kadro dışı bırakma kararının hukuka uygun kabul edileceği belirtilmemiş, genel bir sınır çizilerek hakkın kötüye kullanılmaması gerektiği vurgulanmıştır. TFF talimatında bu konuda ayrıntılı bir tanımlama yapılmamış oluşu ilk bakışta yasal bir boşluk veya belirsizlik bulunduğu izlenimi yaratıyor olsa da biraz önce ifade etmiş olduğum Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ve FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (FIFA DRC)  kararları dikkate alındığında yetkili uluslararası organlarca takımlarından tecrit edilen, yalnız başına antrenman yapmak zorunda bırakılan futbolcuların içinde bulundukları durumun temel hak ihlali teşkil ettiği ve hukuka aykırı olduğuna hükmedildiği unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"YAKIN ZAMANDA FIFA TALİMATLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMESİ BEKLENİYOR"Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği ile FIFA'nın uzun zamandır çözüm çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Solmaz, "Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPRO) ise uzun süredir FIFA ile koordineli olarak meselenin çözümü için çalışmakta olup yakın zaman içerisinde FIFA talimatlarında değişikliğe gidilmesi ile birlikte ülke federasyonları tarafından da gerekli düzenlemeler yapılarak söz konusu yargı kararları açık yasal düzenleme haline gelecektir" şeklinde konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Fode Koita Ali Akman Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title