Haberler

    Spacex, Nasa İçin Tasarladığı Crew Dragon Kapsülünü Mart Ayında Fırlatacak

    NASA, uzaya insanlı seyahatlerin yapılabilmesi için SpaceX ve Boeing ile ortak çalışmalara başlamıştı. Uzun yıllardır bu konu için hazırlık yapan 3 dev şirket, sonunda test fırlatmalarına başlayacak.

    Nasa, uzun yıllar önce mürettebatlı uzay fırlatmaları için kolları sıvamıştı ancak yaşanan bazı kazalar ve ekonomik nedenlerden dolayı, çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. NASA, Rusya ile yaptığı anlaşma sonrasında astronotlarını uzaya taşıma görevinde Rus Soyuz uzay gemisini kullanıyordu. Zaman içerisinde bu çözümün de oldukça maliyetli olmaya başlaması nedeni ile yetkililer, SpaceX ve Boeing'in kapılarını çaldı.

    NASA, uzaya tamamen Amerikan yapımı, astronotlu uzay araçları fırlatma hedefi için alanlarında önde gelen dev iki şirket SpaceX ve Boeing ile anlaşma sağladı. Her iki şirketin de bu görevi başarı ile tamamlayıp tamamlayamayacağını anlamak için testlere tabi tutulduğu bu anlaşmada, başarı sağlandı. Planlanan ilk fırlatma aslında 2016 senesinde SpaceX tarafından gerçekleştirilecekti ancak astronotların yara almadan kurtuldukları, Falcon 9 roketinin ateşleme sırasında patlaması sonucunda, görev ertelendi. Bunun üzerine güvenlik çalışmaları konusunda tedbirlerini artıran NASA, çok daha detaylı test fırlatmaları talep etti.

    SpaceX ve Boeing şirketleri, uzaya yapılacak mürettebatlı yolculuklar için teoride hazırlar. Şirketler bu hedef uğruna ortak olarak geliştirdikleri Crew Dragon ve CST-100 Starliner isimli uzay gemilerini yakın zamanda test etmeye başlayacak. İlk testi Mart ayında, Elon Musk'ın SpaceX'inin gerçekleştirmesi bekleniyor. Ardından da Boeing'in yaz aylarında test fırlatmasını yapacağı bildiriliyor.

    Firmalar, insansız olarak milyar dolarlık Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderecekleri uzay gemilerini platforma kilitledikten sonra, Dünya'ya geri getirecek. Bu görevler başarı ile gerçekleşirse, ilerleyen zamanlarda da insanlı yolculuklar başlayacak. Yapılması planlanan bu fırlatmalar, tüm şirketler için büyük önem arz ediyor çünkü çok yakın gelecekte yapılması planlanan uzay seyahatlerine bir taban oluşturuyor.

    Yetkililer, uzay seyahatlerine artık çok yaklaştıklarını ifade ederken, bu testlerden elde edilen veriler sayesinde gelecekte sorunsuz uzay yolculukları yapılacağını söylüyorlar. SpaceX'in Crew Dragon kapsülü, şu an için insansız test fırlatmasına hazır ancak Mart ayı içerisinde gerçekleşeceği söylenen fırlatmanın tarihinde, bazı oynamalar olsa bile bu durumun gayet normal karşılanması gerektiğinin altı çiziliyor.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Boeing NASA Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title