Haberler

Sonuç Bildirisinde Terörle Mücadele' Vurgusu

Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Ardından Yayımlanan Sonuç Bildirisinde, Terörizmin Engellenmesi İçin Her Türlü Çabanın Gösterilmesinin Gerektiği Vurgulandı.

Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, Irak'ın içişlerine karışılmaması gerektiğinin altı çizilirken, Irak ile komşuları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

İstanbul'da düzenlenen ve üç gün süren Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde "terörle mücadele" konusuna vurgu yapıldı. Bildiride, Irak'ın Arap ve İslam kimliği, bağımsızlığı, tam egemenliği, ulusal birliği ve toprak bütünlüğünün önemine işaret edilerek, Irak'ın uluslararası tanınmış sınırlarının korunması ve Irak'ın iç işlerine karışılmaması ilkelerine olan bağlılık tekrarlandı.

Bildiride, seçilmiş Irak hükümetine tam destek verilmesinin önemine dikkat çekilerek, Irak halkının hızlı ve etkin olarak, refah içinde, özgür, bağımsız, birleşik, demokratik ve federal bir yapıda yaşamasının önemine değinildi. Bağdat'ta Irak hükümeti tarafından "ad-hoc genişletilmiş komşular destek mekanizması" oluşturulması kararına yer verilen bildiride, "Irak hükümetinin kurumlarını güçlendirmesi, siyasi diyalog ve ulusal uzlaşmanın geliştirilmesi, mülteciler ve yerlerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere savunmasız gruplara yardım sağlanması, insan haklarının ve adli reformların korunması, komşu ülkelerle güçlü ve yapıcı ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabaları memnuniyetle karşılanmaktadır" denildi.

Bildiride ayrıca, Irak'ın çok kültürlülüğüne ve zengin etnik yapısına değinilerek, UNESCO gibi ilgili bütün uluslararası örgütlere Irak'ın tarihi mirasının korunması çağrısında bulunuldu. Irak'la ikili ilişkilerin geliştirilmesi için diplomatik temsilciliklerin açılmasının önemine de dikkat çekilen bildiride, terörle ilgili konulara da geniş biçimde yer verildi. Irak'taki her türlü terör faaliyetinin kınandığı bildiride, terör faaliyetlerinin sona erdirilmesi için Irak hükümetinin gösterdiği çabaya destek olunması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title