Haberler

Sinop: Sinop'a Filozof Diogenes'in Heykeli Dikildi

Sinoplu Ünlü Filozof Diogenes'in (Diyojen) Dev Heykeli, Sinop Şehir Merkezi Girişine Dikildi.

Sinoplu ünlü filozof Diogenes'in (Diyojen) dev heykeli, Sinop şehir merkezi girişine dikildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Sinop Belediyesi'ne hediye edilen 6 metre boyundaki heykel, şehir merkezinin kurulu bulunduğu yarım adanın en ince noktası olan şehir girişindeki terminal alanına saatlerce süren çalışma neticesinde dikildi. Heykelin yerine konulması sırasında vatandaşlar da meraklı gözlerle çalışmaları izledi. Belediyenin tahsis ettiği araçtan vinç yardımıyla alınan Diogenes heykelinin ana gövdesinin ardından ünlü filozofun köpeği ve gündüzleri yaktığı bilinen meşhur feneri yerine konuldu.

Milattan önce (MÖ) 413-327 tarihleri arasında yaşadığı bilinen Sinoplu ünlü filozof Diogenes'in, kentin tanıtımı için oldukça önemli olduğunu belirten Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne de teşekkür etti. Yılmazer, "Diogenes'in Sinop doğumlu olması bence şehrimize ve ülkemize artılar getirmektedir. Böyle bir heykele şehrimizi kavuşturmaktan mutluyuz. Tabi bazı karşı çıkanlar var. İster Yunanlı olsun ister başka milletten olsun, bizim için önemli olan bu şehirde doğmasıdır. Kendisinin tarihe mal olmuş sözleri var. Büyük İskender'e söylediği 'Gölge etme başka ihsan istemem' sözü tarihe mal olmuş bir sözdür" dedi.

Heykeli 20 kişilik bir ekiple 6 ay süren bir çalışma neticesinde yaptıklarını kaydeden Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Turan Baş, "Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 ay önce memleketim olan 'Sinop'a Diogenes'in heykeli yapar mısın?' diye bir teklif geldiğinde çok duygulandım. Artık bundan sonra biz değil de, 2 bin 400 yıl önce bu bölgede yaşamış ve elindeki fenerle adam arıyorum diyen Diogenes'in heykeli konuşacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sinop'ta dünyaya geldiği bilinen ve tarihte Sinoplu Diogenes (Diyojen) diye ün yapan filozof, asıl mesleği kuyumculuk olan ve parayı çok sevdiği için para basan bir kalpazanın oğludur. Babası kalp para bastığı için Sinop'tan sürülmüş, baba oğul Atina'ya yerleşmişlerdir. Diogenes, Atina'da umduğunu bulamamış, babasıyla birlikte çok sıkıntı çekmiş ve sefalet içinde yaşamıştır. Diogenes, kendisinin vaktiyle kalpazanlıkla uğraştığını hatırlatanlara: "Evet, bir zamanlar sizlere benzemem lazım gelmişti. Fakat şimdi, siz benim olduğum hale asla gelemezsiniz" diye cevap vermiştir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title