Haberler

Şiiri Sevdiren Banklar

Güncelleme:

Kahramanmaraş'ta düzenlenen Şiir Festivali'nde Türkiye'nin dört bir yanından yüzden fazla şair biraraya geldi.

Türkiye'nin ilk Şairler Parkı da Maraş'ta açıldı.

Kahramanmaraş Belediyesi'nce bu yıl ilk kez düzenlenen Şiir Festivali kapsamında açılışı yapılan Şairler Parkı'na Maraşlılar büyük ilgi gösterdi. Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e toplam 21 şairin adlarının ve bir şiirlerinin yazılı olduğu bankların üzerine oturulduğunda şiir de okuduğunu gören vatandaşlar, şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Şiir kenti Maraş'ta düzenlenen ve perşembe günü Turgut Reis Halk Kütüphanesi'nde açılış töreniyle başlayan festival pazar günü sona erdi. Festivalde Necip Fazıl Kısakürek adına bir sempozyum da düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde cumartesi günü düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Himmet Uç, büyük şair hakkında yazılan kitapların ve eserlerin azlığına dikkat çekerek Kısakürek'e sahip çıkılması çağrısında bulundu. Daha sonra öğretmen Asuman Alaca, Prof. Dr. Turan Karataş'ın "Üstada Mektup" adlı şiirini okudu. Sempozyuma katılan akademisyenler Necip Fazıl ve şiiri hakkında tebliğler sundular.

Şiir halkın arasında

Festival süresince ünlü şairler, farklı mekanlarda vatandaşlarla biraraya geldi, şiirler okudular. Zaman zaman liselerde "çatkapı" sınıfa girerek öğrencilerle şiir üzerine söyleştiler, bazen de Kale'de biraraya gelerek şiirlerini okudular. Ancak en çok ilgiyi Binevler Kavşağı'nda açılan Şairler Parkı çekti. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve festivale katılan şairler tarafından açılan parka "şiir okuyan banklar" da yerleştirildi. Üzerinde bir şairin adı ve bir şiirinin yazılı olduğu banklara oturanlar, şiir okunduğunu farkedince büyük şaşkınlık yaşadılar.

Necip Fazıl'ın "Sakarya Türküsü"nden Nazım Hikmet'in "Ne Güzel Şey Seni Hatırlamak" şiirine, Abdurrahim Karakoç'un "Mihriban"ından, Aşık Mahzuni'nin "İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım"ına kadar toplam 21 şairin şiirleri banklarda yer aldı. Banklar, ayrıca Arif Eren, Arif Nihat Asya, Aşık Hüdai, Bahaddin Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazid, Gülten Akın, Hayati Vasfi, İsmet Özel, Karacaoğlan, Nuri Pakdil, Ali Akbaş, Aşık Yener, M. Hanifi Sarıyıldız, Sümbülzade Vahbi ve Sezai Karakoç gibi büyük bölümünü Maraş'ın yetiştirdiği şairlerin şiirlerini de okudu.

Pazar günü sona eren festival boyunca akşamları da Kenan Işık, İbrahim Sadri, Bedirhan Gökçe gibi isimler şiir dinletileri düzenlediler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Necip Fazıl Kısakürek Kahramanmaraş Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title