Haberler

Sgk Gelirleri Giderlerin Yarısını Karşılamıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) Adıyaman Müdürü Kasım Tekin, Sosyal Güvenlik Açığının Büyük Olduğunu ve Bu Açığın Giderilmesi İçin Çok Acil Çalışmalar Yapılması Gerektiğini Kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adıyaman Müdürü Kasım Tekin, sosyal güvenlik açığının büyük olduğunu ve bu açığın giderilmesi için çok acil çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

SGK Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Kasım Tekin, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının SGK olarak birleştirilmesi ve tek çatı altında toplanmasıyla, dağınıklık ve kontrolsüzlüğün önüne geçmek için ilk adımın atıldığını kaydetti. Kasım Tekin, sosyal güvenlik noktasında Türkiye'nin genel durumunu gelişmiş ülkelere kıyaslandığı zaman sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengelerinin bozuk olduğunu belirterek, "Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 4 çalışana bir emekli düşmesi, sistemin sürdürülebilirliği açısından eşik değer görünürken bizde ise oran 2'ye 1'in de altındadır. Bu yapıyı uzun vadede sürdürmemiz mümkün değildir. Bu olumsuzluğa rağmen yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 7 çalışana 1 emekli düşecek kadar bir potansiyel mevcut olması, geleceğe güvenle bakmamızı sağlamaktadır" dedi.

Tekin, " 2007 yılı sonu itibariyle Türkiye'de yaklaşık 25 milyar YTL sosyal güvenlik açığı dikkate alındığında önümüzdeki süreçte çok yoğun bir çalışma yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. 2007 yılı sonu itibariyle prim gelirlerimiz toplamı 42.573 milyon YTL iken emekli aylığı ödemelerimiz toplamı 52.311 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir. Bu da prim gelirlerimiz ile emekli aylıklarının yüzde 81'inin karşılanabildiğini göstermektedir. Adıyaman'da da durum aynı şekildedir. Adıyaman'da 47 bin 101 aktif Bağ-Kur ve SSK'lı, 19 bin 961 emekli Bağ-Kur'lu ve SSK'lı kişi bulunmaktadır. Adıyaman'da toplam 9 milyon 269 bin 753 YTL gelir elde edilirken, maaş ve sağlık giderleri 20 milyon 100 bin 442 YTL olarak karşımıza çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

(AA-SMR-Y) 06.03.2008 19:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title