Haberler

"Savaş Tanrısı" Filmine Esin Kaynağı Silah Kaçakçısı Yakalandı

Amerikalı Yetkililer, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (Farc), Afganistan'da Taliban ve El Kaide ile Liberya'nın İnsanlık Suçu İşlemekle İtham Edilen Eski Devlet Başkanı Charles Taylor'a Silah Satmakla Suçlanan Rus Silah Kaçakçısı Viktor Bout'un, Tayland'ın Başkenti Bangkok'ta Bir Otelde Yakalandığını ve Tutuklandığını Açıkladı.

Amerikalı yetkililer, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (Farc), Afganistan'da Taliban ve El Kaide ile Liberya'nın insanlık suçu işlemekle itham edilen eski Devlet Başkanı Charles Taylor'a silah satmakla suçlanan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'un, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir otelde yakalandığını ve tutuklandığını açıkladı.

New York Başsavcılığı, Kolombiya'daki Farc gerillalarına milyonlarca dolar değerinde silah sattığı suçlamasıyla Viktor Bout hakkında dava açıldığını açıkladı. Savcılık açıklamasında, ABD'nin Bout'un, Tayland'dan iadesinin isteyeceğini belirtti.

Bout'un yakalanmasında Amerikan ajanlarının çabası olduğunu belirten Amerikalı yetkililer, Farc ve diğer terörist örgütlere silah sağlamakla suçlanan ve uzun süredir aranmakta olan Bout'un uluslararası silah ve uyuşturucu kaçakçısı olduğunu kaydetti.

Rus silah tacirinin suç ortağı Andrew Smulian isimli bir başka uluslararası silah ve uyuşturucu kaçakçısı hakkında da dava açıldığı bildirildi.

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmakta olan 41 yaşındaki Tacikistan doğumlu Sovyet Hava Kuvvetleri'nin eski bir subayı Viktor Bout, özellikle Afrika'da olmak üzere birçok ülkeye yönelik BM ambargosunu ihlal etmekle suçlanıyordu.

Farc militanlarının yanı sıra Liberya'nın savaş ağası ve eski devlet başkanı Charles Taylor, Kongolu isyancılar, 11 Eylül saldırılarının hemen öncesine kadar Afganistan'daki Taliban ve El Kaide militanlarına silah satmakla suçlanan Bout'un yaşamı, Amerikalı aktör Nicolas Cage tarafından canlandırılan "Lord of War" (Savaş Tanrısı) adlı filme de esin kaynağı olmuştu.

Rusya'nın da ülkede birçok soruşturmanın zanlısı olarak aranan Viktor Bout'un iadesini isteyebileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title