Haberler

Samsun: Uzmanlardan Sıcak Hava Uyarısı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşları sıcak çarpmalarına karşı uyardı.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşları sıcak çarpmalarına karşı uyardı.

Samsun'da sıcak havadan bunalan vatandaşlar soluğu deniz, havuz ve dere kenarlarında alırken, Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, güneş çarpmalarına karşı vatandaşların daha dikkatli olmasını istedi. Özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalarının 10.00-17.00 saatleri arasında sokağa çıkmaması gerektiğini hatırlatan Dr. Dinççağ, "Bu tip rahatsızlıkları olanlar güneşten uzak ve serin yerlerde durmalı. Hazmı zor olan yağlı yiyecekler yememeli. Koyu renkte giysi giymemeli. Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, alkolikler, zeka özürlüler ve sinir ilaçları kullananların sıcak yerlerde bulunması da riskli. Aşırı sıcakların etkisinde kalan kişilerde bulantı, kusma, baş dönmesi, ciltte kuruluk, yüzde kızarma, bitkinlik, ateş yükselmesi, kas krampları, idrar azalması ve nabızda artış olur" dedi. Sıcaktan etkilenenlerin gölge bir yere çekilmesi, başına ve vücuduna buz yada ıslak bez konulması, bilinci yerindeyse bol sıvı verilmesi gerektiğini belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Daha ciddi vakalarda hastaneye götürülmeli. Aşırı sıcaktan korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Naylon ve sentetik ağırlıklı, koyu renk elbiseler yerine, pamuklu ve rahat giyecekler tercih edilmeli. Aşırı yağlı gıda ve alkol tüketiminden kaçınılmalı. Vücudu yoracak fiziksel aktivite yapılmamalı. Yüksek ısıya bağlı olarak terleme yoluyla kaybedilen sıvının yerine konulması için sulu yiyecekler tercih edilmeli ve bol sıvı alınmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title