Haberler

Reggio Emilia Yaklaşımı" Anlatıldı

Trakya Üniversitesinde, Reggio Emilia Yaklaşımı ve Proje Tabanlı Eğitim Konferansı gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesinde, Reggio Emilia Yaklaşımı ve Proje Tabanlı Eğitim Konferansı gerçekleştirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Ana Bilim Dalı ve Erken Çocukluk Eğitimi Topluluğu (EÇET) iş birliği ile Okul Öncesi Eğitim Günleri kapsamında düzenlenen ve Marmara Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Fatma Özge Ünsal'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Eğitim Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Ünsal, eğitimin bir ülkenin refahı için çok önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Yoksulluğu azaltmada, geliri arttırmada, ekonomik büyümeyi hızlandırmada, kişinin sağlıklı bir hayata sahip olma şansını arttırmada ve anne ölümlerini azaltmada bir ülkenin elindeki en güçlü silahın eğitim olduğunu vurgulayan Ünsal, şunları kaydetti:

"Bu sebeple erken yaşlardan itibaren bir ülkenin halkı ve geleceği için yapabileceği en önemli yatırım, eğitime yapılacak yatırımdır. Çocuklarda ilk 5 yıl oldukça kritik bir dönemdir. Hem nörolojik hem de fiziksel gelişimin en hızlı olduğu bu dönemde çocuğa sunulacak uygun eğitim ortamı, ilerleyen yıllardaki zihinsel ve ruhsal durumun temelini oluşturur. Bundan dolayı birçok gelişmiş ülkede Montessori, Waldroff, Bank Street Hi Scope gibi erken çocukluk döneminde uygulanmak üzere okul öncesi eğitim programları yapılandırılmıştır. Reggio Emilia Yaklaşımı da bunlardan biridir."

Reggio Emillia adı verilen sistemin, II. Dünya savaşı sonrasında İtalya'nın kuzeyinde 150 bin nüfuslu bir kasabada anne ve babaların çocuklarının eğitim alabileceği bir okul kurma girişimiyle başladığını belirten Ünsal, sistemin bugün Reggio Emilia Yaklaşımı adıyla tüm dünyaya yayıldığını ifade etti.

Ünsal, "Loris Malaguzzi bu yaklaşımın yaratıcısı ve öncüsüdür. Eğitim, her çocuğun hakkı olduğu düşüncesiyle çocukların kaliteli bir eğitim alabilmesi için okul, aile ve toplumun işbirliği içinde çalışması gerektiği esas alınan bir yaklaşımdır. Reggio Emila felsefesinin kalbinde çocukların merak ve yaratıcılık dolu olduğu inancı vardır. Bununla birlikte çocukların fikir, düşünce ve gözlemlerini açığa çıkarırken ömür boyu öğrenme ve keşif tutkusu içerisinde yetişmesine yardımcı olmak istenmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Üniversitesi Trakya Bölgesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title