Haberler

Konya: Tarım Ve Köyişleri Bakanı Eker, Konya...(2)

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya'da Hasat Bayramı etkinlikleri çerçevesinde organize edilen Tarım Sektöründe Destekleme Uygulamaları konulu panele katıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Konya'da Hasat Bayramı etkinlikleri çerçevesinde organize edilen Tarım Sektöründe Destekleme Uygulamaları konulu panele katıldı.

Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen panelde konuşan Bakan Mehdi Eker, tarımın dünyanın her yerinde desteklendiğini ifade ederek, "Geçmişte fiyat ve girdi desteği vardı. Bu destekler ticareti bozucu ve rekabeti engelleyici olduğu için kaldırıldı. Şimdi dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de piyasayı olumsuz etkilemeyen doğrudan gelir desteği çıkmıştır. Türkiye'de 3 milyon 100 bin işletmeci ve büyük bir arazi vardır. Bu arazilerin küçük parçalar olması nedeniyle doğrudan gelir desteği eşit şekilde dağıtılamıyor. Doğrudan gelir desteğinin yüzde 83'ü 100 dönümün altındakilere dağıtılıyor. Yüzde 17'si ise diğerlerine dağıtılıyor. Bu nedenle biz bu desteklemeyi toplam destekler içinde azaltmaya gidiyoruz. Bu destekler içinde doğrudan gelir desteğini yüzde 40'lara düşürdük. Geçmiş yıllarda prim ödemeleri için ayrılan destek 186 milyon YTL'ydi. Biz bu desteği 950 milyon YTL'ye çıkarttık. 2002 yılında hayvancılığa ayrılmış 75 milyon YTL desteği, 2006 yılında 600 milyon YTL'ye çıkarttık. Şimdi iki yeni destek daha ortaya koyduk. Birincisi tarım ürünleri sigortası, bunun için 2006 yılında 300 milyon YTL kaynak aktardık; ikincisi ise, kırsal kalkınma desteğiydi. Bunun için de 350 milyon YTL kaynak aktardık. Şimdi azaltmanın yanısıra farklılaştırma yöntemine gittik. Geçmişte 100 dekar arazisi olana para veriliyordu, şimdi bu desteğin yanısıra toprak tahlili gibi farklı şeyler yaptırıyorsa ona da ayrı bir destek veriyoruz. Dünya bu istikamete doğru gidiyor. Tarım sektörü de kırsal kalkınma sektörü içinde hareket ediyor. Biz artık Trakya'da ayçiçeği, İç Anadolu'da hububat yetişiyorsa ve bunları çiftçilerimiz ekiyorsa buna destek vereceğiz. Ama verim alamadıkları ürünler ekiyorlarsa buna destek vermeyeceğiz. Aynı zamanda tarım işletmelerinde kullanılan araziler, her geçen gün parçalanıyor ve küçülüyor. Bu arazilerin parçalanmasına ve küçülmesine engel olmak için çalışmalarımız devam ediyor. Verimli üretim sonrası arz fazlasının da dünya pazarında satılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye bu istikamete doğru gitmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title