Haberler

Burkina Faso Parlamentosu'nda Konuşma Yapan İlk Türk Parlamenter

AK Parti'li Bağcı, Burkina Faso Parlamentosu'nun açılışına katıldı ve burada yaptığı konuşmada, "Burkuna Faso'da demokrasinin gelişmesi için TBMM olarak desteklerini sürdürecekleri" mesajını verdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Burkina Faso Parlamentosu'nun açılışına katılarak, burada konuşma yapan ilk Türk parlamenter oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi de olan Bağcı, Birkuna Faso temaslarıyla ilgili AA muhabirine bilgi verdi. Türkiye ziyaretinde ev sahipliği yaptığı Burkina Faso Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Sita Authara tarafından karşılandığını belirten Bağcı, Burkina Faso Parlamentosu'nda ilk defa konuşma yapan Türk parlamenter olurken, Burkina Fasolu milletvekillerine "bu ülkede demokrasinin gelişmesi için TBMM olarak desteklerini sürdürecekleri" mesajını verdiğini kaydetti.

Bağcı'nın, dün Burkina Faso Parlamentosu'ndaki konuşmasının 20 dakika sürdüğü, simültane tercüman tarafından Fransızcaya da çevrildiği bildirildi. Bağcı'nın Burkina Faso meclisinde yaptığı konuşma, açılışta bulunan büyükelçilerle birlikte ABD, Kanada ve Avrupa Birliği sivil toplum örgütleri tarafından da dinlendi.

Konuşmasına, "Tükçe karşılığı 'Şerefli İnsanlar Ülkesi' olan Burkina Faso'nun Millet Meclisi'nin yeni yasama dönemi açılış törenine katılmak üzere gerçekleştirmekte olduğum bu ziyaretten büyük bir mutluluk ve onur duyduğumu ifade etmek istiyorum" diye başlayan Bağcı, parlamentoda yaptığı konuşmada özetle şu mesajları verdi:

"Türkiye'nin özellikle son on yılda izlediği Afrika'ya açılım politikasının 'Derinleştirilmiş Ortaklık' anlayışına dönüştüğü mevcut dönemde, bölgesinde, kıtada ve uluslararası planda saygın konumuyla göz dolduran Burkina Faso'yu değerli bir ortak ve güvenilir bir dost olarak görüyor, ilişkilerimizin geleceğine güven ve ümitle bakıyoruz. 2012'de Vagadugu Büyükelçiliğimizin açılmasıyla birlikte hız kazanan ilişkilerimiz Burkina Faso'nun Ankara Büyükelçiliğinin de 2014 başında faaliyete geçmesiyle birlikte yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bugün memnuniyetle vurgulamak isterim ki ilişkilerimiz kalkınma işbirliğinden ticaret ve yatırımlara, eğitimden sosyal konulara uzanan geniş bir yelpazede her geçen gün daha da ileriye gitmekte, ülkelerimiz arasında THY tarafından başlatılan düzenli seferlerin de katkısıyla yalnızca resmi makamlar değil doğrudan iki halk arasındaki temaslar giderek yoğunlaşmaktadır.

Parlamenter sistemin sorunsuz işlemesi, farklı siyasi eğilimlere sahip partilerin demokratik teamüllere uygun şekilde diyalog yoluyla toplumsal uzlaşıya katkı sağlamaları, diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi, Burkina Faso'da da demokrasi ve barışın daha da pekişmesi açısından olmazsa olmaz koşullardır. Türkiye Cumhuriyeti, Burkina Faso'nun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türk sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, ülkedeki tüm kesimlere hizmet götüren altyapı, içme suyuna erişim, sulama, tarım ve mesleki eğitim projelerine imza atmaktadır. Örneğin bu çerçevede ülkemiz imkanlarıyla Burkina Faso'da bugüne kadar 450'ye yakın su kuyusu açılmıştır. Öte yandan, TİKA aracılığıyla Yüce Meclis binanızın bazı bölümlerinin restorasyonuna katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Siyasi ve ekonomik işbirliğimizin yanı sıra, askeri alanda giderek önem kazanan bir işbirliğimiz mevcuttur. Türkiye, Burkina Faso Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası standartlara erişmesi ve subaylarının üst düzeyde eğitim imkanına kavuşması için destek sağlamaya hazırdır.

Gazze'ye yönelik abluka ve kısıtlamalar tümüyle kaldırılmalıdır. 1967 öncesi sınırlar temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin komşularıyla barış içinde birarada yaşayacağı iki devletli çözüm vizyonunun hayata geçirilmesi doğrultusundaki çabalara yeni bir ivme kazandırılmalıdır. Kısa dönemde en önemli sorumluluğumuz Gazze'nin yeniden imarı ve bölgeye yeterli insani yardım sağlanmasıdır."

-Vogadugu'da yetimhane müjdesi

Cahit Bağcı, bu ülkede yaptığı temasları sırasında Burkina Fasolulara, Vogadugu'da bir yetimhanenin THY sponsorluğunda TİKA tarafından yapılacağı müjdesini verdiğini de söyledi. Burkina Faso programı çerçevesinde Meclis Başkanı Quatara'yı da ziyaret eden Bağcı, Vogadugu'da Parlamento Radyo'nun açılışını Meclis Başkanı Quatara ile birlikte gerçekleştirdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Cahit Bağcı Ak Parti Burkina Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title