Haberler

Bir İnsan Hakları İhlali Olarak 15 Temmuz" Paneli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize şunu söylüyorlar: 'OHAL'i ne zaman kaldıracaksınız?' Bütün bu huzursuzluklar bittiği zaman OHAL'i kaldıracağız. Terörle mücadelede hedefe ulaştığımız zaman OHAL'i kaldıracağız. Bunlar bitmeden, kimse bizden OHAL'i kaldırmamızı beklemesin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize şunu söylüyorlar: 'OHAL'i ne zaman kaldıracaksınız?' Bütün bu huzursuzluklar bittiği zaman OHAL'i kaldıracağız. Terörle mücadelede hedefe ulaştığımız zaman OHAL'i kaldıracağız. Bunlar bitmeden, kimse bizden OHAL'i kaldırmamızı beklemesin." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nce ATO Congresium'da düzenlenen "Bir İnsan Hakları İhlali Olarak 15 Temmuz" panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin insan hakları alanında son 15 yılda katettiği mesafenin "sessiz devrim" olarak adlandırıldığını söyledi.

Demokrasiyi güçlendirmek için atılan adımların önemli bir bölümünün insan hakları konusundaki eksikleri gidermeye, özgürlükleri genişletmeye yönelik olduğunu belirten Erdoğan, geçmişte bu konuda yaşanan ve bizzat kendisinin de maruz kaldığı yanlışların bir daha tekerrür etmemesi için hem hukuki altyapıyı hem de uygulamayı baştan sona değiştirdiklerini anlattı.

Daha demokratik, özgür, müreffeh, huzurlu ve güvenli bir Türkiye için atılan adımlarla vatandaşlara yönelik tüm ayrımcılıkları ortadan kaldırdıklarına dikkati çeken Erdoğan, çalışmalarını "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla yürüttüklerini, reformlarının pusulasının da bu olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Bize şunu söylüyorlar: 'OHAL'i ne zaman kaldıracaksınız?' Bütün bu huzursuzluklar bittiği zaman OHAL'i kaldıracağız. Terörle mücadelede hedefe ulaştığımız zaman OHAL'i kaldıracağız. Bunlar bitmeden, kimse bizden OHAL'i kaldırmamızı beklemesin." diye konuştu.

Fransa'dan örnek veren Erdoğan, "Fransa'da devlete darbe mi yaptılar? Hayır. Teröristler 15-20 Fransız vatandaşını öldürdü. Biz bugüne kadar 40 bine varan vatandaşımızı kaybettik. Kimse bunu sormuyor. 15 Temmuz'da devlete darbe yapıldı. Devlete yapılan bu darbe girişimine karşı beyefendiler, bizden hemen OHAL'in kaldırılmasını bekliyor." ifadelerini kullandı.

Göreve geldikleri dönemde de Türkiye'de OHAL olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde Doğu ve Güneydoğu ziyaretlerinde vatandaşların kendilerinden "OHAL'in kaldırılması" talebi olduğunu anlattı.

Bunun üzerine bir ay içinde OHAL'i kaldırdıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kaldırdık da ne oldu? Bir şey değişti mi? Değişmedi, tam aksine terör orada her geçen gün daha da arttı ama artık devran böyle gitmeyecek. Son bir yıl içerisinde yoğun bir şekilde terörün üzerine gidiyoruz. Onların anlayacağı dilden onlara konuşuyoruz. Tendürek'te, Cudi'de, Gabar'da, Kandil'de, Bestler-Dereler'de aklınıza neresi gelirse bütün buralarda askerimiz, jandarmamız, polisimiz, güvenlik güçlerimiz hepsi 'dağ taş' demiyor ve sonuna kadar bu işi aynen bu şekilde götüreceğiz ve Allah'ın izniyle buradan da bu neticeyi alacağız."

"Yaptıklarını ağır ödetiriz"

Asker, polis ve jandarma içinde en ufak bir ayrımcılık dahi istemediklerine işaret eden Erdoğan, "Onların birliğini ve beraberliğini ülkemizin, huzuru, refahı için çok önemsiyoruz. Şu anda onun üzerinde çok çalışıyoruz. Bunu başaracağız. Bunu başardığımız andan itibaren Allah'ın izniyle çok sürmez. İşte Fırat Kalkanı Harekatı'nda, nasıl orada başarılı bir neticeyi aldıysak aynı şekilde içeride de başarılı neticeleri almaya devam edeceğiz. Buralarda da kim ki ülkemizi taciz ediyorsa bilsin ki anında angajman kuralları onlar için uygulanır ve onlara yaptıklarını ağır ödetiriz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte kapısının önünden geçilmeye bile korkulan polis, jandarma karakollarını, vatandaşların rahatça haklarını aradıkları birer "güven yuvası" haline getirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalarla anayasamız, kanunlarımız ve diğer mevzuatımızda yapılan düzenlemelerle, faaliyete geçirdiğimiz kurumlarla Avrupa standartlarında değil, onların ötesinde bir insan hakları altyapısı kurduk. Biz onların önündeyiz. Hamburg G20 Zirvesi'nde hallerini gördük, rezalet. Her taraf da yakılıp yıkıldı. Antalya'yı da gördüler. Antalya'da nasıl bir G20 Zirvesi yaptık? Hamburg'da nasıl bir G20 Zirvesi yaptık? Zaten hepsi de bize açık dost olarak söylüyorlar, diyorlar ki: 'Antalya başkaydı.' İşte görün, anlayın.

Hala anlamakta zorlanıyorsunuz ama biz anlasalar da anlamasalar da bunlara bu dersi vereceğiz."

"Asıl insan hakları ihlali bu"

Erdoğan, "kültürel haklar" meselesinde de tarihi dönüşümlere imza attıklarını belirterek, vatandaşların talebi doğrultusunda medyadan, kamu hizmetlerinin sunumuna kadar günlük hayatın her alanında farklı dil ve lehçelerle sınırlamaları kaldırdıklarını anımsattı.

Kürt vatandaşlara seslenen Erdoğan, "Biz gelmeden önce haklar noktasında ne durumdaydın? Ana evladıyla Kürtçe konuşabiliyor muydu? Yok. Seçim kampanyalarında Kürtçe konuşabiliyor muydun? Yok. Bütün yazılı bildiri, şu, bu kullanabiliyor muydun? Yok. Biz geldik, bunların hepsinin önünü açtık ama bunun kadrini kıymetini, terör örgütünün desteklemiş olduğu siyasi hareket anlamadı, bilmedi. 83 milletvekilini çıkardığı anda 'Türkiye benim oldu.' zannetti, hemen sokağa çağırdı. Şimdi birisi daha sokağa çağırıyor öyle. Sokağa çağırınca ne oldu? Kim kimi öldürdü? 53 tane Kürt kardeşimiz öldürüldü. Öldüren, onlar da Kürt." şeklinde konuştu.

Yurt dışına kaçanların da olayı çok daha farklı anlattıklarını dile getiren Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda milletvekili sözde, yurt dışında. Bunların aldıkları maaş hak mı? Merve Kavakçı, milletvekili seçildiği halde şu anda ebediyette olan zat, 'Atın bu kadını, şu Meclis'ten dışarı.' diye orada meydan okuyordu. Hangi zihniyetti o? İşte CHP zihniyeti, ha DSP ha CHP, ne farkı var? O günden bugüne hak ihlalinden öte ne yaptılar? Vatandaşlıktan da çıkardılar. İnsan hakları ihlali bu değil mi? Asıl insan hakları ihlali bu ama bunların gözleri var, görmez, kulakları var, duymaz, ağızları var, hakikati konuşmaz, niye? Kalp mühürlü."

"Bizde ayrımcılık yok"

Erdoğan, kendilerinin ise ülkede barış için "neyse hakları onlara verelim" düşüncesinde olduklarını vurgulayarak, bölgeye eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım ve enerji gibi yatırımların tümünü yaptıklarını anlattı.

Erdoğan, ancak yapılanların kadir ve kıymetinin bilinmediğini, terör örgütünün de buraları hep yakıp yıkmanın gayreti içinde olduğuna işaret ederek, "Bizde ayrımcılık yok, insan haklarının kadir kıymetini bilen biziz çünkü biz, 'Bu, Kürt'tür' diye ayrım yapmadık. Beni yaratan onu da yarattığı için burada o yatırımları yaptık." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title