Haberler

4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı

Başbakan Yardımcısı Arınç: (1) "Laik bir ülkede yasama meclisi, yasama organı kanun yaparken Kur'an'daki bir ayeti kanun haline getiremez" "Bunu da anladık ama laikliğin gerçek anlamıyla yaşandığı bir ülkede devlet, dindarların taleplerine bigane kalamaz. Onları reddedemez, onların tercihlerini gerçekleştirmek üzere özel sektöre destek verir, bu istek ve arzulara uygun düzenlemeler yapılmasına hiçbir zaman karşı çıkmaz”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Laik bir ülkede yasama meclisi, yasama organı kanun yaparken, Kur'an'daki bir ayeti kanun haline getiremez. Bunu da anladık ama laikliğin gerçek anlamıyla yaşandığı bir ülkede, devlet dindarların taleplerine bigane kalamaz. Onları reddedemez, onların tercihlerini gerçekleştirmek üzere özel sektöre destek verir, bu istek ve arzulara uygun düzenlemeler yapılmasına hiçbir zaman karşı çıkmaz" dedi.

Arınç, CNR Expo'da düzenlenen 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı'nda (HELAL EXPO) yaptığı konuşmada, Malezya'dan gelen ve bir konuşma yapan bakana teşekkür ederek sözlerine başladı.

Daha önce eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan ile 1996 yılında Malezya'yı ziyaret ettiğini anımsatan ve bu ülkenin o dönem Türkiye'nin gözünde çok büyük bir ülke olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Ekonomik gelişmesi yüksekti. Toplumsal barışı çok güçlüydü ve Müslüman ülkeler içerisinde parmakla gösterilen gıpta edilen bir ülkeydi, mutlaka şimdi de öyledir. Ben bu hükümette, Malezya ile irtibatlı Karma Ekonomik Kurul başkanıyım. Benim bir muhatabım var Malezya'da, henüz ikili toplantı yapamadık. Ben hükümette sadece Malezya ile değil Moğolistan'la Yemen'le Uganda'yla Karma Ekonomik Kurul toplantılarını yürütüyorum. Hazır, sayın bakan buradayken bu toplantımızın bir an önce yapılabilmesini kendilerinden rica ediyorum. Çünkü bugüne kadar Malezya'ya yaptığımız görüşme tekliflerine karşılık bulamadık. Kendileri benim muhatabım değil anlayabildiğim kadarıyla ama hükümetlerinde Türkiye ile Karma Ekonomik Kurul başkanı vardır. Buradan döner dönmez kendisinin elinden tutsun, bir daha bırakmasın. 'Türkiye'ye gittim bu bakan bizimle görüşme yapılamadığından şikayet ediyor nedir bu hal diye bir sorsun' Helal Gıda Konferansı adına en kısa zamanda bu toplantımızı inşallah karşılıklı olarak yapmış olalım."

-"'Helal' kelimesi, 'Tayyip' kelimesi dini kavramlar, laik kavramlar değil"

Başbakan Yardımcısı Arınç, "'Helal' kelimesi, 'Tayyip' kelimesi dini kavramlar, bunlar laik kavramlar değil. Helalin anlamı var, Tayyibin anlamı var" dedi.

"Tabi Malezyalı dostumuz ve diğer ülkelerden teşrif eden her biri diğerinden kıymetli arkadaşlarımız, bizim dilemmamızı bilmeyeceklerdir. Kimbilir nasıl tercüme edecek hanımefendi kardeşimiz?" diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani bir paradoksumuz, bir çelişkimiz var. 'Helali anladık kardeşim de bu Tayyip neyin nesi diyebilirler?' Çünkü Türkiye'de bu kelime konuşulduğunda akla hemen sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan geliyor. Aslında dilemma şu, içimizde o kadar laikliği yanlış anlayan, yanlış yorumlayan ve particilikten gözlerinin içi kızarmış o kadar gafil insan var ki böyle güzel bir konferansın adına bakarak, şunu söyleyebilirler; 'gördünüz mü gene bir konferansın içerisinde Başbakanın propagandasını yapıyorlar. Zaten Türkiye'de helal falan denince bu yobazlar mutlaka parti propagandası yapacak' demiş olabilirler. Yanılıyor muyum? Yanılmıyorum."

Biraz önce hocanın Kur'an-ı Kerim okurken, 'Tayyip' kelimesi içinde geçen ayetler bulunduğunu ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Türkiye'de dindar Müslümanlar çocuklarına isim takmak isterse Kur'an'a bakarlar Kur'an'dan isim seçerler. Bu böyledir. Belki yeni zamanlarda bu ihtiyacı duymayanlar olabilir. Ama ben yüzbinlerce insanın, milyonlarca insanın isimlerinin ya Kur'an'dan bir ayette geçtiği şekilde veya peygamberimizin, sahabei kiramın, tabiinin, yani İslam tarihinin içerisindeki isimlerden alındığını çok iyi biliyorum. Türkiye'de milyonlarca Fatma var, Ali var, Ayşe var, Ebubekir var, Osman var hepsi İslam'la doğrudan bağlantılı isimlerdir. O yüzden kimsenin kara propaganda yapmasına izin vermeden, böyle bir şeye ihtiyaç duymadan 'helal' ve 'Tayyip' kelimelerinin anlamlarını çok iyi bilmemiz lazım."

Arınç, helalin, haramın karşılığı ve dini bir kavram olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Uygun demektir, geniş anlamıyla mübah, yasal demektir, meşru demektir, 40 tane anlamı var. Arapça çok zengin bir lisan. 'Helal olsun' dediğiniz zaman bu kastediliyor ve helal dairesi geniştir. Harama girmeye de gerek yoktur. Bu da bir ölçüdür yani helalleri saymaya gerek yok sadece kesinlikle haram olanlar sayılmıştır ki diğerlerinin ne kadar geniş bol olduğu ve hemen hemen bütün dünyayı kapladığı anlaşılabilir. Bunun karşılığı haram dedik ya onlar da kesinlikle kullanılmaması, yenilmemesi, içilmemesi gerekli olanlar. Müslümanlar için mesela afedersin domuz gibi kan gibi vesaire şeyler."

"Tayyip" kelimesinin sağlıklı, temiz, kaliteli demek olduğunu ve daha da geniş anlamlarının olabileceğini anlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan ismini buradan alıyorsa ne mutlu ona demek ki ismiyle mütenasip olmuş. Yani Kur'an'da geçen Tayyip onun ismiyle de gerçek manasını bulabilmiş. Şimdi bu dini kavramların burada zikrediliyor olması tamamen Kur'an'a, İslam'a ve dindar Müslümanlar'ın kabullerine bağlı bir şey. Günümüzdeki politikayla kesinlikle ilişkisi yok, herkes derin bir nefes alsın."

-Arınç'ın helal yiyecek meselesiyle ilk karşılaşması

Başbakan Yardımcısı Arınç, helal yiyecek meselesiyle ilk defa karşılaşmasına da değinerek, şunları söyledi:

"Yurtdışına 90'lı yıllarda çıkmaya başladığımın başlangıcı 89'dur. Ama Viyana, Almanya vesaire ile sınırlı kaldı. Yani birkaç saatlik yolculuklar, bu yolculuklarda bir şey yemesek de ölmeyiz diye düşündük. Ama 1991'in ocak ayında Avustralya'ya gitmem gerekti. Bir aylık bir ziyarette bulunacağım. Avustralya'ya o zaman Türkiye'den direkt uçak da yok. ya Singapur'a gidip oradan Avustralya'ya uçacaksınız ya da Bangkok üzerinden vesaire. Singapur üzerinden gideceğimize karar verdik."

Arınç, 20 saatten fazla uçak yolculuğunda ne yiyip ne içeceklerini merakla sorduklarının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Dediler ki gelen hostesten 'helal meal dersin' o sana helal yiyecek getirir. Ama yoksa 'sen koşer istersin koşeri mutlaka getirir' dediler. 'Koşer de neyin nesi?' dedim. 'Musevilerin yiyeceğidir. Onlar da helaldir, İslamidir, kesimleri vesaireleri uygundur' dediler. Gerçekten ben uçağa bindim. Hostes geldi 'halal meal' dedim. 'Yok' dedi. 'Neden' dedim. 'Çünkü onu rezervasyon yaparken söyleyeceksiniz' dediler. Yani check-in yaparken, biletinizi alırken 'helal yiyecek istiyorum' diyeceksiniz.  "Eğer deseydiniz sizin için öyle bir yemeği hazır ederdik' dedi. O zaman 'koşer' dedim. Ezberlemiştim ya 'tamam ondan var dediler' ve getirdiler."

Aradan 22 yıl geçtiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de daha yeni. Allah ondan razı olsun, Hüseyin beyin üzerinde dura dura herkese sonunda kabul ettirmeye muvaffak olduğu konuyu bugün yeni gündemimizde görüşüyoruz. Malezya şanslı, diğer İslam ülkeleri de şanslı olabilir. Onlarda maalesef dine karşı ama her konuda karşı bir cereyan bu kadar güçlü değildi. Helal kelimesini ürünler bazında kullanmak, günlük hayatımızda kullanmak Türkiye'de bir kısım çevreler tarafından maalesef çok yanlış anlaşıldı. Türkiye Cumhuriyeti devleti laik sosyal bir hukuk devleti. Buna hiçbir itirazımız yok. Laik bir ülkede yasama meclisi, yasama organı, kanun yaparken Kur'an'daki bir ayeti kanun haline getiremez. Bunu da anladık ama laikliğin gerçek anlamıyla yaşandığı bir ülkede, devlet dindarların taleplerine bigane kalamaz. Onları reddedemez, onların tercihlerini gerçekleştirmek üzere özel sektöre destek verir, bu istek ve arzulara uygun düzenlemeler yapılmasına hiçbir zaman karşı çıkmaz."

- İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Bülent Arınç Avustralya Malezya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Ayhan Gider kimdir? Milletvekili Ayhan Gider kaç yaşında ve nereli? SON DAKİKA: Deprem mi oldu? Ege'de deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title