Haberler

Petrolün Önlenemez Yükselişi

ABD Enerji Bakanlığının Rakamlarına Göre, 1970 Yılında 1,80 Dolar Olan Ham Petrolün Varil Fiyatı, Dün Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi Olan 139,12 Dolara Kadar Çıktı.

ABD Enerji Bakanlığının rakamlarına göre, 1970 yılında 1,80 dolar olan ham petrolün varil fiyatı, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 139,12 dolara kadar çıktı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı dün bir günde 11 dolar birden artarak 139,12 doları, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 138,12 doları gördü.

Bu yılın Ocak ayında 100 dolar sınırını geçen petrol fiyatı, yükselme eğilimini sürdürerek 22 Mayıs'ta 135,09 dolara ulaştıktan sonra gerilemeye başladı ve geçen hafta içinde 122 dolara kadar düştü. Ancak ABD ekonomisindeki gelişmelere paralel ABD Doları'nın değer kaybetmeye başlamasıyla petrolün varil fiyatı sadece perşembe ve cuma günü yaklaşık 16 dolar değer kazandı.

Petrol fiyatının tekrar yükseliş eğilimine girmesinde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin perşembe günü, ECB'nin gelecek ay yapacağı toplantıda faiz oranını artırabileceğini söylemesi ve dün ABD'de işsizlik oranının geçen ay yüzde 5,5'e çıktığı açıklamasının ABD Doları'nın değerini düşürmesi etkili oldu.

İsrail'in eski Savunma Bakanı ve şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'ın, Yediot Ahronot gazetesine verdiği demeçte, ''nükleer silah programına devam etmesi halinde İran'ın nükleer tesislerine saldırının kaçınılmaz'' olduğunu söylemesi de dün petrol fiyatını artıran etkenlerdendi.

Ancak dün petrol fiyatındaki ani yükselişin en önemli nedeni yatırım bankası Morgan Stanley'den uzman Ole Slorer'in, Asya'da petrole olan güçlü talebin, Amerikalıların Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz'a kadar petrol fiyatını 150 dolara çıkarabileceği tahmini oldu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title