Haberler

Otomotiv Sektörünün Gözü İç Piyasada

Tofaş Ceosu Ali Pandır, Türkiye'de Otomotiv Stratejisinin Olmamasının İç Pazarın Büyümesinin Engellerinden Biri Olduğunu Belirterek, Yabancı Yatırımcının İştahını En Çok İç Piyasadaki Büyüklüğün Kabartacağını Söyledi.

Tofaş Ceosu Ali Pandır, Türkiye'de otomotiv stratejisinin olmamasının iç pazarın büyümesinin engellerinden biri olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının iştahını en çok iç piyasadaki büyüklüğün kabartacağını söyledi.

Bursa'da, Almira Otel'de düzenlenen 6. Kalite ve Başarı Sempozyumu'nda konuşan Tofaş Ceosu Ali Pandır, son dönemlerde otomotiv yatırımlarının ülkeye gelmediğine dikkati çekti. Ana sanayiin yan sanayi yatırımlarını da çektiğini ifade eden Pandır, "Otomotiv lokomotif sektör olduğu için yan sanayileri de yanına çekiyor. Türkiye'nin coğrafik konumu iyi olduğu için Avrupa'ya ihracat daha kolay oluyor. Bugün Çin ve Hindistan'ın Avrupa'ya ihracat yapması lojistik maliyetler açısından Türkiye'ye göre daha zor.

Bizim konumumuzdan dolayı birçok avantajımız var. Önemli olan zayıf yönlere bakmamız gerekiyor. En zayıf yönlerimizden biri de yurt içi talebin düşüklüğü. Bir de Türkiye'de devletin otomotiv stratejisinin bulunmamasıdır. Devletin genel stratejiyle 5-6 sene sonra sektörün sonunun ne olacağını düşünen bir politikası yok. Bunun da sancıları çekiliyor. İç pazarın büyümesine imkan tanımak lazım. Yabancı yatırımcının iştahını en çok iç piyasanın durumu ve büyüklüğü kabartır. Teşvik, vergi indirimi vermişsiniz o önemli değil. Onu her ülke veriyor. İç pazar şu anda küçük ama, Türkiye'de milli gelir artıyor ve potansiyel var. Tayland bizim gibi 70 milyona benzer bir ülke. Otomotiv sanayiine yeni başladılar, ama bizi yakaladılar. İç piyasada bizden daha deneyimliler" dedi.

Yüksek vergiler ve teşviklerin az olmasının zayıf noktaların başında geldiğini ifade eden Pandır, "Bunlar daha çok aşılırsa iç piyasamız büyüyecek. Bizim hükümete mesajımız, vergilerin kademeli olarak AB seviyelerine çekilmesidir. Teşvikler sürekli ve uzun vadeli olmalı. Yeni yatırımcı için bu çok önemli. Şimdiye kadar TOFAŞ, Renault, Ford, kendi içimizde büyüdük. Ama yıllardır hiç kimse gelip de bir milyon dolarlık bir yatırım yapmadı. Teşvik verilmezse bizim de büyüme hızımız bir yerde biter ve iç piyasa küçük kalmaya devam eder. Hiçbir yer sürekli yüzde yüz ihracatla çalışamaz. Yeni firmalar gelmeli ki iç piyasada hedeflenen noktaya ve ihracatta istenilen rakamlara ulaşalım" şeklinde konuştu.

Toplantıda Taşıt Araçları Yan Sanayi Araçları Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da, sektör hakkında bilgi verdi. Hedeflerinin üretimde otomotiv üssü olmak olduğunu açıklayan Burhanoğlu, "Hedef, 2 milyon adet araç üretimine çıkıp, 40 milyar dolar da ihracat yapmak. Böylelikle dünyada toplam üretimde ilk 10'da, Avrupa Birliği'nde ilk 3'te, Ar-Ge üssü olarak da ilk 5'te olmak istiyoruz. Yan sanayici olarak baktığımızda Türkiye, Avrupa otomobil sektöründe 50 yıldır var. Bunun avantajını iyi kullanmalıyız. Ülkemizdeki otomobil firmaları yan sanayiine iyi katkıda bulunmakta. İhracat üssü olarak da Türkiye gelişmeye başladı. Türkiye rekabette uluslararası ülkelerle mücadele edebiliyor ve ihracatın yüzde 77'si Avrupa'ya yapılıyor. Romanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti artık iş gücü maliyeti düşük olduğu için yabancı yatırımcıyı çekmeye başladı" diye konuştu.

(EY-MŞ-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title