Haberler

    Toyota Banko, Honda Sürpriz!

    Detroit Fuarı'nın Türkiye'yi yakından ilgilendiren yenilikleri bu yıl Japon markalarından geldi. Hakan Özenen'in haberi.

    Amerika pazarının da büyük oyuncularından Toyota önümüzdeki günlerde Adapazarı fabrikasında üretimine başlayacağı yeni Corolla modeline çok yakın bir konsepti tanıtırken, Honda ise 2014 yılında Meksika'da üretimine başlayacağı yeni küçük SUV'u Urban'ın Avrupa'daki üretim merkezinin Türkiye olabileceğinin sinyalini verdi.

    Toyota'nın 160 milyon Euro'luk yatırımla bu yılın ortasından yeniden Türkiye'de üretmeye hazırlandığı ve 1 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğu kompakt sedan modeli Corolla, Detroit'te yüzünü Furia maskesi ile gösterirken, fuarın en ilgi çeken modellerinden biri oldu. Türkiye'de 100 bin adet üretilip 30 ülkeye satılacak yeni Corolla'nın tasarımı hakkında fikir veren Furia konsepti, markanın yeni Auris ve GT 86 ile başladığı yeni tasarım anlayışı çerçevesinde şekillendirilen, sportif ve keskin çizgileri ile dikkat çekiyor. Yeni model bir önceki nesil Corolla'ya göre daha uzun ve daha geniş tasarlanmış.

    'DÖNÜŞÜ MUHTEŞEM OLACAK MI?

    Detroit'teki bir diğer Japon sürprizi ise Honda'dan geldi. Japon marka özellikle Avrupa'da hızla büyüyen şehir içi küçük SUV sınıfı için geliştirdiği 'Urban SUV' konsepti ile dikkat çekti. Amerika için Meksika'daki yeni fabrikada üretilecek aracın Avrupa pazarı için ise en büyük üretim adayı Türkiye olarak ortaya çıktı. 2013 yılında Japonya'da 2014 yılında ise Meksika'da üretimine başlayacak model hakkında fikir veren konsept, Opel Mokka, Chevrolet Trax, Nissan Juke, Renault Captur ve Peugeot 2008 gibi modellerle rekabet edecek. Jazz (Fit) platformunda üretilecek araçta 1.6 litre 120 beygir gücündeki dizel motora yer verilecek.

    HONDA TÜRKİYE YENİ ARAÇ İÇİN BASTIRIYOR

    Honda'nın Detroit'te sergiledi kompakt SUV konseptinin Türkiye'de üretileceğinin sinyalini ilk olarak Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki verişti. Yamasaki, son dönemde yılda en fazla 15 bin adetlik üretim yapan Gebze'deki yıllık 50 bin adet kapasiteli fabrikası için son 2 yıldır büyük mücadele veriyor. Fabrikada motosiklet üretilmesini de gündeme getiren Yamasaki'nin göreve geldiği tarihten bu yana Türkiye'de B sınıfı bir SUV üretilmesi için Honda merkez yönetimini ikna etmeye çalıştığı biliniyor. İşte bu noktada Yamasaki'nin üretimi için 2 yıldır bastırdığı araç Detroit'te kendini gösterdi. Henüz Avrupa için üretim planı yapılmayan aracın üretimi için en büyük aday Türkiye.

    'AVRUPA KRİZİNİN BİTMESİNE BAĞLI'

    Detroit'te konuştuğumuz Honda Dünya Başkanı ve CEO'su Takanobu Ito, Avrupa'da krizin halen devam ettiğini belirterek, "Yeni Kompakt SUV modelimizi 2013 yılı sonunda Japonya'da üretmeye başlayacağız. Araç 2014 yılında Amerika pazarı için Meksika'daki yeni fabrikamızda üretilecek. Avrupa konusunda ise şu an net bir planımız yok. Krizin etkilerinin geçmesini bekliyoruz. Ona bağlı olarak aksiyon planı yapacağız. Ama kriz geçer ve önümüzü görürsek, Türkiye fabrikamızda üretilmemesi için hiçbir sebep yok. Ama dediğim gibi önce krizin etkilerinin geçmesini beklemeliyiz, Avrupa'da iyileşmeyi görmeliyiz" diye konuştu. Detroit'teki Avrupalı üreticiler ise krizin etkilerinin bu yılın ikinci yarısından sonra yavaş yavaş azalacağını ve büyümenin başlayacağının sinyallerini verdi.

    HONDA TÜRKİYE NASIL KÜÇÜLDÜ?

    Honda Türkiye ilk kez 2006 yılında kapasite artıracağını ve Avrupa'daki 250 bin adetlik arz eksiğini gidermek üzere çalışacağını duyurmuştu. Ancak 2008 yılı sonunda baş gösteren krizle birlikte, markanın hedef pazarı Rusya ve Ukrayna'nın alımlarını kesmesi bu planın ucu açık bir biçimde ertelenmesine neden olmuştu. Honda Türkiye 2007 yılında 100 milyon dolarlık bir yatırımla kapasitesi önce yılda 50 bin adete, ardından da 2009 yılında 100 bin adete çıkarmayı planlamıştı. Fabrikanın kapasitesi 2008 yılı ocak ayında 50 bin adete çıktı, ancak o tarihten bu yana yüzde 50'nin üzerinde kapasite kullanılmadı. Krizden en fazla etkilenen fabrikalardan biri Honda oldu. 2010 yılı ağustos ayında uluslar arası araştırma kurulu JD Power yayınladığı bir raporda Honda'nın Türkiye'de yeni CR-V'yi üretme ihtimalinden söz etti. Rapora göre Honda'nın Türkiye'deki üretimi 2012 yılında 40 bin, 2015 yılında ise 118 bin adete çıkacaktı. Dönemin genel müdürü Hajime Yamada raporla ilgili her hangi bir yorum yapmadan emekliye ayrıldı. Yerine 2010 yılının ekim ayında emekliye Ukrayna'da görev yapan Hideto Yamasaki getirildi. Raporda öngörülenlerin hiç biri ise hayata geçirilmedi.

    Yamasaki göreve geldiğinden bu yana fabrikanın krizi atlatması için çare aradı. Son dönemde bulduğu Fabrika'da motosiklet üretilmesi fikri de bu çarelerden biriydi. Ancak Yamasaki'nin göreve geldiği tarihten bu yana Türkiye'de B sınıfı bir SUV üretilmesi için Honda merkez yönetimini ikna etmeye çalıştığı biliniyor.

    Hideto Yamasaki bu görüşünü zaman zaman bir araya geldiği gazetecilerle de paylaştı.

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Detroit Türkiye Honda Otomobil Haberler

    İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

    İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

    Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

    Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

    '7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

    "7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title