Haberler

Orlando'daki Saldırı

ABD'nin Orlando kentinde düzenlenen ve 49 kişinin ölümüne yol açan saldırıya tepki gösteren başkan adaylarından Hillary Clinton, ABD başkanı seçilmesi halinde bireysel eylemlerde bulunabilecek bu tür "yalnız kurt" saldırılarını en önemli öncelikleri arasına alacağını belirterek, ulusal birlik çağrısı yaptı.

ABD'nin Orlando kentinde düzenlenen ve 49 kişinin ölümüne yol açan saldırıya tepki gösteren başkan adaylarından Hillary Clinton, ABD başkanı seçilmesi halinde bireysel eylemlerde bulunabilecek bu tür "yalnız kurt" saldırılarını en önemli öncelikleri arasına alacağını belirterek, ulusal birlik çağrısı yaptı. Donald Trump ise bir kez daha Müslümanların ülkeye girişinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Demokrat Parti'nin olası başkan adayı Clinton, Cleveland kentinde yaptığı konuşmada, Orlando'daki gece kulübünde hafta sonunda düzenlenen saldırıya değindi. Clinton, başkan olması durumunda ülke içinde ve dışında terörle mücadele için özellikle daha fazla istihbarat gibi önlemleri artırma sözü vererek, bütün Amerikalıların birlik içinde durması gerektiğini söyledi.

"Orlando saldırganı ölmüş olabilir ancak onun beynini zehirleyen virüs hala hayatta" diyen Clinton, terör örgütü DAEŞ'e yönelik Irak ve Suriye'de düzenlenen hava saldırılarının da artırılması çağrısında bulundu. Clinton, ayrıca Donald Trump'ın Müslüman karşıtı açıklamalarına atıfta bulunarak, şunları söyledi:

"Kışkırtıcı Müslüman karşıtı söylem ve Müslüman Amerikalıların ailelerinin ve dostlarının, milyonlarca Müslüman iş adamının, turistin ülkemize girişini yasaklama tehdidi, özgürlük isteyen ve terörden nefret eden Müslümanları kırmaktadır. Sadece inançları nedeniyle Amerikalı dostlarımızı özel gözlem altında tutma tehdidi de aynı şekilde onları kırmaktadır. Paris ve San Bernardino saldırıları sonrasında Amerikalı Müslümanlara ve camilere yönelik nefret suçlarının üçe katlanmış olması da tesadüf değildir. Bu yanlış ve tehlikelidir. Bu teröristlerin ekmeklerine yağ sürmektir."

Clinton, başkan olursa alacağı önlemlere ilişkin de "Başkan olarak yalnız kurtların tespiti ve durdurulmasını en önemli öncelik yapacağım." dedi. Ayrıca Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'ten teröre finansman sağlayan vatandaşlarını durdurmasını isteyen Clinton, ABD'de de saldırı silahlarının yasaklanması gerektiğini söyledi. Clinton, "Savaş silahlarının sokaklarımızda yeri olmadığına inanıyorum." diye konuştu.

Hillary Clinton, ayrıca bir televizyon programına bağlanarak, Trump'ın kendisine yönelik "siyaseten doğruculuk yaptığı için 'radikal İslam' sözünü kullanmıyor" açıklamasına yanıt verdi. "Radikal" kelimesini kullanmaktan korkmadığını söyleyen Clinton, "Önemli olan ne söylediğimizden çok ne yaptığımızdır." dedi.

Clinton, "Ben bir dinin tamamını öcü gibi gösterip savaş açmayacağım çünkü tehdidi yenmemiz için yürüttüğümüz çabalar açısından bu çok tehlikeli. Bu DAEŞ'in işine yarıyor. Bence Donald Trump'ın söylemleri ülkemiz için çok tehlikeli." ifadesini kullandı.

Trump yine aynı

Hillary Clinton'ın rakibi ve Cumhuriyetçi Parti'nin olası başkan adayı Donald Trump ise Müslümanların ABD'ye girişine yasak getirilmesine yönelik açıklamalarını tekrarladı.

Trump, New Hampshire'da destekçilerine yaptığı konuşmada, Orlando'daki saldırıyı düzenleyen New York doğumlu Omar Mateen'in ailesinin Afganistan'dan gelerek ABD'ye yerleştiğini hatırlattı ve şunları söyledi:

"Katilin Amerika'da olmasının tek sebebi bizim ailesinin buraya gelmesine izin vermiş olmamız. Bu tartışmamız gereken bir gerçek. Ülkemize kimin geldiğini bilmemizi engelleyen işlevsiz bir göçmenlik sistemimiz var. Bu sistem vatandaşlarımızı düzgünce korumamıza izin vermiyor. Yetersiz bir yönetimimiz var. Ben başkan seçilirsem bu değişecek."

San Bernardino'da aralık ayında düzenlenen saldırı sonrası Müslümanların ABD'ye girişinin engellenmesi çağrısının "ne kadar haklı" olduğunun görüldüğünü savunan Trump, "Seçildiğimde ABD'ye, Avrupa'ya ve müttefiklerimize yönelik terör geçmişi olan ülkelerden buraya olan göçü durduracağım ve tehdidin nasıl sonlanacağı bulmamıza kadar bu devam edecek."

Konuşmasında sıkça "radikal İslam" sözünü kullanan Trump, bunun Batı değerleri ve kurumlarıyla çeliştiğini söyledi ve "Kıyılarımıza geliyor." dedi.

Rakibi Hillary Clinton'ın bu sözü kullanmaktan kaçındığını belirten Trump, Clinton'ın silahlanmanın kontrol altına alınmasına yönelik teklifine atıf yaparak, "Clinton, Amerikalıların ellerinden silahlarını almak istiyor ve bizi katletmek isteyen bu kişilerin ülkeye girmesine izin vermek istiyor. Onlar bizim ülkemize gelecek ve bizim silahımız olmayacak." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Hillary Clinton Donald Trump Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title