Haberler

Nyt: "Cennet Antakya İsyanın En Önemli Üssüne Dönüştü"

New York Times, Türkiye'nin Suriye sınırındaki güneydoğu bölgesini, isyanın "en önemli üssü" olarak nitelerken "Antakya sanki, Suriye'de bir din savaşını yürütmek üzere Turkiye'ye akmakta olan yabancı cihatçılar için mıknatısa dönüşüyor"...

New York Times, Türkiye'nin Suriye sınırındaki güneydoğu bölgesini, isyanın "en önemli üssü" olarak nitelerken "Antakya sanki, Suriye'de bir din savaşını yürütmek üzere Turkiye'ye akmakta olan yabancı cihatçılar için mıknatısa dönüşüyor" sözlerini de sarfetti Suriye'den kaçanların sayısının artmasının "cennet" Antakya'yı nasıl değiştirdiği New York Times gazetesinde geniş bir haber konusu oldu. ABD gazetesi, Türkiye'nin Suriye sınırındaki güneydoğu bölgesinin, isyanın "en önemli üssü" haline getirildiğini öne sürdü.

New York Times, "Savaşçılar, sınırı geçip Suriye'den cennet Türk kentine gelen turistlerin yerini aldı" başlıklı haberde "Mülteciler, isyancılar ve cihatçılar sınırı geçerken Türk polisi, Antakya'da çok daha görünür oldu" spotunu kullandı.

-"İSYANIN EN ÖNEMLİ ÜSSÜ HALİNE GETİRİLDİ"-

Türkiye'nin, en "pitoresk" yerlerinden biri olan Suriye sınırındaki güneydoğu bölgesinde manzaranın, son dönemde başta sert görünümlü savaşçılar olmak üzere, yaşanan Suriyeliler göçüyle görüntüsünün değiştiğini kaydeden gazete, her gece sınırdan geçen savaşçıların Antakya bölgesini, büyüyen isyan için "en önemli üs haline dönüştürdüklerini" kaydetti.

-"SINIRI İZLİYOR GÖZLERİ KAPALI..."-

ABD gazetesi, Antakya'da Suriyeli muhalefet üyesi bir eczacının "Türk polisi, sınırı izliyor ancak gözleri kapalı" sözlerini aktardığı haberinde "Antakya sanki Suriye'de bir din savaşı yürütmek üzere Türkiye'ye akmakta olan yabancı cihatçılar için bir mıknatısa dönüşüyor" dedi. Bir Türk kamyon şöförünün, Bab sınır kapısından geçerken aksanları dolayısıyla Pakistanlı, Afganlı veya Çeçen olduklarını sandığı silahlı dört yabancı savaşçı gördüğü tanıklığına yer verdi.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerin Kürtlere devredilmesinin Türkiye'de yarattığı kaygı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buna yönelik sert uyarılarına değinen gazete, "Türkiye küresel bir oyuncu olmaya istekli" olsa da "kapı komşusundaki ihtilafın" zorlu bir mesele olduğunu savundu.

Haberde "Türklerin, nazikçe Suriye'deki gelişmelere yön vermeye çalıştıkları, muhalefeti birleşmeye ittikleri, isyan liderlerinin bazı üst düzey toplantılarına evsahipliği yaptıkları, isyancıların silah elde etmeye yardımcı oldukları" belirtilirken "Ancak daha fazla içine sürüklenmekten korkuyorlar" iddiası öne sürüldü.

-ANTAKYA'DA TEPKİLER GİDEREK "DAHA YÜKSEK SESLE" DİLE GETİRİLİYOR-

NYT Türk akademisyenlerin "Türk halkı, bir müdahale istemiyor" yönündeki görüşlerini aktardığı haberinde Antakya'da yakınmaların giderek daha yüksek sesle dile getirildiğine dikkat çekerken eskiden kente turist taşıyan otobüslerin ortadan kalkmasının yarattığı tepki ve sıkıntılara da vurgu yaptı.

-SAVAŞÇILAR DA ŞİKAYET EDİYOR-

Bu arada NYT, sadece Antakyalılar değil, savaşçıların da bazı şikayetlerini yansıttı. Gazete, Antakya'daki bir lokantada yaralı bir savaşçının kentin bir hastanesinde röntgen çekildikten sonra "nezaketsizce" hastaneden çıkarıldığını anlatırken "20 gün geçti ve hala bir şey duymadım. Suriye'de bir deyim var: Misafirini ya uygun biçimde ağırla ya da hiç" diye şikayet ettiğini yazdı.

-"İKİ KOMŞU DAHA FARKLI OLAMAZDI"-

Söz konusu savaşçının yakınmalarını duyan yerel bir yetkilinin onu grubundan çekerek "Ne diyorsun sen? Bu ülkenin ekmeğini yiyorsun. Şikayet etme" diye tepki gösterdiğini belirten gazete, birkaç dakika sonra da bir polis arabasının lokantaya gelmesi üzerine Suriyeli savaşçıların oradan ayrıldıklarını kaydetti. Gazete şu değerlendirmede bulundu:

"Bir bakıma, iki komşu daha farklı olamazdı: demokratik, çok milliyetçi, düzenli ve yükselişteki bir Türkiye'ye karşı, otoriter, çok bölünmüş ve kirli bir iç savaşa hızla dalmakta olan bir Suriye var."

NYT, haberine, Antakya'da eskiden günde 2 bin kadar müşterisi varken halen işleri sıfıra inmiş olan bir tur operatörünün "Bu ihtilaf bizi etkilemedi, bitirdi" sözleriyle nokta koydu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Antakya Türkiye Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title