Haberler

Net Asgari Ücret 435 YTL(3-son)-çelik: Artış Enflasyonun Üzerinde, Bütçede Sorun Yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Asgari Geçim İndiriminin Getireceği Maliyetler Nedeniyle Bütçede Bir Sorun Yaşanmayacağını İfade Ederken, Bu Uygulama Kapsamında, Asgari Ücreti Enflasyonun Üzerinde Artırırken İşverene Yük Getirmediklerinin Vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücrette yıllık nominal artışın yüzde 9.2 olduğuna dikkat çekerek, 2008 enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hatırlattı. Çelik, asgari geçim indiriminin getireceği maliyetler nedeniyle bütçede bir sorun yaşanmayacağını ifade ederken, bu uygulama sayesinde, asgari ücreti enflasyonun üzerinde artırırken, işverene ise yük getirmediklerinin vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı sonrasında 2008 yılında uygulanacak asgari ücreti açıklarken, Komisyon toplanmadan önce bunun getirisini, götürüsünü hesapladıklarını , bütçede sıkıntı olmadığını söyledi. 2008 yılında enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğuna dikkat çeken Çelik, asgari ücretteki artış oranının enflasyon hedefinin üzerinde olduğunu dile getirdi. Fiş toplamaya son vererek, asgari geçim indirimi uygulamasını başlattıklarını kaydeden Çelik, asgari geçim indirimi ile asgari ücretlinin eline geçecek ücretin daha da artacağını söyledi.

-"İŞVERENE HERHANGİ BİR YÜK GETİRMEDİK"

Çalışanlara daha fazla ücret vermelerine rağmen işverenlere herhangi bir yük getirmediklerini vurgulayan Çelik, "Bugün tespit edilen asgari ücret 1999 yılından bu yana ilk defa sosyal taraflar arasında bir mutabakatla ortaya çıktı. Asgari ücretle ilgili öteden beri farklı hesaplar yapılarak, farklı ücretler ortaya koyuluyor. Bazen elmalarla armutlar toplanmaya çalışılıyor" diye konuştu.

-"İKİ TARAFTA FEDAKARLIK YAPTI"

İşveren Temsilcisi TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, iki tarafında fedakarlık yaptığını ifade ederek, sanayinin amacının insanların zenginliğini artırmak olduğunu, bu amacı hiçbir zaman unutmadıklarını söyledi. Konuk, insanların gelirlerinin artırılmasının, ülkenin kaynaklarının ve ülkenin milli gelirinin artırılmasıyla mümkün olacağını dile getirdi.

-"ASGARİ ÜCRETİN AÇLIK SINIRININ ALTINDA BELİRLENMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ"

İşçi Temsilcisi Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, asgari ücrete oy birliği ile karar verdiklerinin altını çizerek, asgari geçim indirimi ile ortaya çıkan ücretle asgari ücretteki sorunların görmemezlikten gelinmemesi gerektiğini kaydetti. Türkel, "Umarım bu adımlar sigorta ve vergi yüklerinin indirilmesinde atılacak adımların cesaretlendirir" dedi.

Asgari ücretin açlık sınırının altında belirlenmesini hala doğru bulmadıklarının ifade eden Türkel, TÜİK'in geçen dönem belirlediği net 640 YTL'lik asgari ücrete brüt olarak hala ulaşılamadığını söyledi.

-"BÜTÇEDE SIKINTIMIZ YOK"

Toplantının artından bir gazetecinin asgari ücrete yapılacak artışın bütçeye olan yükü soruması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, şu yanıtı verdi:

"İlk toplantıda asgari ücretin hükümetin hedeflediği asgari ücretin bir iki puan üzerinde olacağını ifade etmiştik. Netice itibariyle komisyon bağımsız çalışmasını sürdürdü. İşçi ve işveren temsilcilerinin uyumlu çalışması böyle bir sonucu ortaya çıkardı. Bizde hükümet olarak destekledik. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce bunun getirisini, götürüsünü, artılarını ve eksilerini hesap ederek toplantılara başlıyoruz. Bütçede sıkıntımız yok."

-"BU TABLOLOR YILLARIN NETİCESİ"

Asgari ücretin hala açlık sınırının altında olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Çelik, asgari ücretin bu noktada değil daha yukarıda olmasını herkesin istediğini belirterek, bu tabloların kayıp yılların neticesi olduğunu söyledi. Asgari ücretin 2002 yılına göre yüzde 260 oranında artarak 580 YTL'ye yükseldiğini dile getiren Çelik, "Türkiye'de beş yıllık enflasyonun yüzde 63 olduğunu hesaplarsanız asgari ücrete bakış açımız ortaya çıkıyor.

-REALİTE İLE HAREKET ETTİK

Rakamın geçim şartları açısından hiçbir zaman yeterli olduğunu söylemediklerinin altını çizen Çelik, realite ile hareket ettiklerini ifade etti. "Asgari geçim indiriminden asgari ücretliye bir şey yansımıyor" anlayışının doğru olmadığını belirten Çelik, ortalama artış açısından bakıldığında yüzde 8.7, asgari geçim indirimi ile bakıldığında yüzde 12-20 arasında artış olduğunu kaydetti. Çelik, asgari geçim indiriminin asgari ücrete nasıl yansıdığının kanıtı olduğunu ifade etti.

-"HÜKÜMET KOMİSYONA MÜDAHELE ETMEDİ"

Türk-İş Temsilcisi Türkel ise açlık sınırının ötesinde başka kriterlerinin de olduğunu ifade ederek, çok uzun yıllardır komisyona hükümetin müdahale ettiğini, bu seferki toplantısını bağımsız olarak belirlediklerini söyledi.(ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title