Haberler

Myanmar'da Yapılacak Seçimler

Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii, 8 Kasım'da yapılacak seçimleri partisinin kazanması durumunda devlet başkanı olamasa da bunun üzerindeki bir konumda bulunarak tüm önemli kararları alacağını söyledi.

Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii, 8 Kasım'da yapılacak seçimleri partisinin kazanması durumunda devlet başkanı olamasa da bunun üzerindeki bir konumda bulunarak tüm önemli kararları alacağını söyledi.

Suu Çii, gazetecilerin, Yangon'da düzenlediği basın toplantısında kullandığı "Seçimleri kazanırsak, devlet başkanlığının üzerinde bir pozisyona sahip olacağım. Bu oldukça basit bir mesaj" sözleriyle neyi kastettiği sorusuna, "Tüm gerekli ve önemli kararlı ben alacağım. Hükümeti ben idare edeceğim" şeklinde cevap verdi.

Anayasada devlet başkanlığı üzerindeki bir pozisyona dair madde bulunmadığını belirten Suu Çii, planının yasal olduğunu savundu.

Myanmar'da 2008 yılında kabul edilen anayasaya göre, meşru çocuklarından biri yabancı bir ülkenin vatandaşı olanlar devlet başkanı olamıyor.  Çii'nin oğulları Kim ve Alexander'ın İngiliz pasaportları taşıdığı, seçimlerde Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) kazanacağı büyük bir zaferin dahi muhalif liderin devlet başkanı olmasını sağlamayacağı, mecliste ordunun atadığı temsilcilerin, anayasadaki bu maddenin değiştirilmesi yönündeki girişimleri engelleyebileceği belirtiliyor.

Myanmar'da muhalefetteki NLD'nin 1990'dan bu yana ilk kez yarıştığı seçimlerde milyonlarca kişinin oy kullanması bekleniyor.

NLD, 1990'daki seçimi ezici çoğunlukla kazanmasına rağmen dönemin askeri cuntasının girişimleri sonucu iktidara gelememişti. 2008 Anayasası'na göre parlamentodaki sandalyenin dörtte birine sahip ordunun anayasa değişiklerini veto etme ve istediği zaman yönetime el koyma hakkı bulunduğu ülkede, NLD'nin iktidara gelebilmek için oyların yüzde 67'sini alması gerekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Myanmar Yangon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title