Haberler

Müsteşar Kasırga'nın Dosyası Yargıtay'da (2)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Av. Sedat Vural'ın Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Müsteşar Fahri Kasırga Hakkında Yaptığı Suç Duyurusuyla İlgili Olarak Bugün Müsteşar Kasırga'nın Dosyasını Yargıtay 1'inci Başkanlığına Gönderdiği Öğrenildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Avukat Sedat Vural'ın Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Müsteşar Fahri Kasırga hakkında yaptığı suç duyurusuyla ilgili dosyayı Yargıtay Birinci Başkanlığı'na gönderdiği öğrenildi.

HSYK, seçim gündemli toplantısına mazaret bildirmeden katılmayan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ile ilgili tutunak tutup, "Anayasal suç" işlediği yönündeki açıklamalar sonrasında işlem başlatmazken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Müsteşar ile ilgili daha önce yapılan suç duyurusuna ilişkin dosyayı Yargıtay Birinci Başkanlığı'na gönderdi.

Av.Sedat Vural, Danıştay'da 4 ve Yargıtay'daki 10 boş üyelik için 2 ay içinde seçim yapılması gerektiği yönünde yasa maddesi bulunmasına karşın yaklaşık 10.5 aydır HSYK'yı toplantıya çağırmadıkları için Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga hakkında Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Avukat Sedat Vural, Adalet Bakanı ve Müsteşarı için Yargıtay'daki 23 ve Danıştay'daki 6 boş üyelik için 2 aylık yasal süre içinde HSYK'yı toplantıya çağırmayarak görevlerini "suistimal" ettiklerini ileri sürmüştü.

ÇİÇEK HSYK'DA ETKİNLİĞİNİ YİTİRDİ

Sedat Vural, şikayet dilekçesinde, HSYK'ya Yargıtay tarafından seçilen iki üyenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmasından sonra, HSYK Başkanı da olan Çiçek'in "kendi yanında olan üye sayısının azınlıkta kaldığı inancıyla" Kurul'u toplantıya çağırmadığını öne sürdü. Vural, Cemil Çiçek'in "Kurul'un doğal üyesi Bakanlık Müsteşarı'nın da toplantılara katılmamasını sağlayarak, Anayasa ve yasadaki yasal boşluklardan faydalanıp, Yargıtay üye seçimlerinin yapılmasına engel olduğu"nu ileri sürdü.

Yargıtay ve Danıştay'a üye seçimlerinin yasal olduğu kadar Anayasal bir zorunluluk olduğuna vurgu yapan Vural, üye seçimlerinin yapılmamasının yeni yargıtay yasası ve istinaf mahkemelerinin 1 Haziran 2007'de göreve başlayacakları gerekçesine dayandırılamayacağını ifade etti.

HSYK İHTİYAR HEYETİ DEĞİL

HSYK'nın "ihtiyar heyeti" olmadığını belirten Sedat Vural, "Söz konusu olan herhangi bir dernek, kooperatif vs. kurul ve kuruluş değil, görev ve yetkisi Anayasal hükümlerle çizilen ülkemizin demokratik işleyişinin temel kıstası adil yargılanma, bu yargılanmaya bağlı yurttaşlarımızın hak ve adalet gibi bireysel ve evrensel insanlık değerlerinin hukuken elde edildiği ve sonuçlandırıldığı Yargıtay ve Danıştay gibi üst düzey yargı mercilerine üye seçmek yükümlülüğü bulunan Anayasal bir yargı kurumu olan HSYK'dır" dedi. Vural, dilekçesinde şunları kaydetti:

"Sayın savcılığınızca açılacak soruşturma sonucu alınacak ifadeler, elde edilecek HSYK Toplantı ve Karar Tutanakları, Danıştay ve Yargıtay'dan üye seçim taleplerinin olup olmadığına ilişkin yazışmalar ve sair belge ve kanıtlar aylardır kamuoyu önünde devam eden yazışmalar cumhuriyet ve demokrasiye temel olan kuvvetler ayrılığı, demokratik hukuk devleti ve yargının bağımsızlığına büyük zarar veren ve böylece görevini suistimal eden gerçek suçluların ortaya çıkarılması da Cumhuriyet'in savcılarının hukuki ve toplumsal vicdan sorumluluğudur."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title