Haberler

Muş'ta endemik bitki türleri kayıt altına alınıyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), zengin floraya sahip Muş Ovası'nda endemik bitki türlerini kayıt altına almak için çalışma başlattı.

İBRAHİM YALDIZ - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), zengin floraya sahip Muş Ovası'nda endemik bitki türlerini kayıt altına almak için çalışma başlattı.

MŞÜ Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın hazırladığı "Muş'ta Endemik Bitki Projesi" kapsamında, Muş Ovası'nda özellikle bal üreticiliğinde büyük önem taşıyan endemik bitki türleri tespit edilecek.

Endemik bitki türlerinden 66'sının bulunduğu Muş bölgesinde yeni bitki türlerini belirlemek için hazırlanan proje, bal üretimine de katkı sağlayacak.

Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bitki türleri açısından zenginliğine işaret etti.

"Türkiye yaklaşık 12 bin bitki türüne sahip olan ender ülkelerden biridir. Bu bölgede dünyada olmayan 3 bin 649 endemik bitki türü var." diyen Karadağ, "Sadece bu bölgede yetişen bitki türleri var. Biz bu bitki türlerini tespit edeceğiz. Şu anda Muş bölgesinde 66 endemik bitki türü mevcuttur. Muş ve bölgesindeki tüm endemik bitkileri toplayacağız, teşhis edeceğiz. Hangi endemik tür var teker teker bunları belirleyip herbaryumlar yapacağız. Amacımız bunu Türk bilim camiasına kazandırmak." ifadesini kullandı.

Bölgede 576 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini aktaran Karadağ, "Dolayısıyla arıcılıkta en önemli konu endemik bitki tür çeşitliliğidir. Bu bölgedeki endemik bitki türü sayısını belirledikten sonra biz ileride bu bölgeyi arıcılık konusunda mihenk taşı yapmayı düşünüyoruz." dedi.

"Muş'ta arıcılık daha da geliştirilir"

Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç da Muş'ta bitki türlerinin tespit edilmesinin bal üreticileri için çok faydalı olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversitenin yaptığı endemik tür çalışması yerinde bir çalışma olmuş. Muş Ovası 165 bin hektara sahip bir yer. Malazgirt ilçesinde yoğun bir arıcılık yapılmakta. Bu bitkilerin tespiti yapılırsa çok güzel olur, arıcılarımız bundan faydalanır. Üstümüze düşen bir şey varsa bizde destek veririz. Bu proje sayesinde Muş'ta arıcılık daha da geliştirilir."

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title