Haberler

Muş: Muş'ta Karlı Dağlarda Yayla Keyfi

Muş'ta Kurtik Dağı'na yaylaya çıkan vatandaşlar, sıcaktan bunalan hayvanlarını kar üzerinde gezdirerek serinletmeye çalışıyor.

Muş'ta Kurtik Dağı'na yaylaya çıkan vatandaşlar, sıcaktan bunalan hayvanlarını kar üzerinde gezdirerek serinletmeye çalışıyor.

Muş'ta son günlerde etkili olmaya başlayan sıcak hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Gündüz hava sıcaklığının 35 dereceye kadar yükseldiği şehirde, vatandaşlar serinlemek için 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı'nda yaylaya çıkıyor. Karın hiç erimediği Kurtik Dağı'na yaylaya çıkan vatandaşlar, öğle ve akşam saatlerinde koyunların sağılmasından sonra sürülerini kar üzerinde gezdirerek serinletiyor. Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan vatandaşlar, hava sıcaklıklarından etkilenen hayvanlarının hastalanmaması için yaylaya çıkarak, hayvanlarını kar üzerinde gezdirdiklerini söylüyor. Yaylaya çıkarılmayan ve sıcaktan etkilenen hayvanların et ve süt veriminin düşük olduğunu bildiren İlhan Sezgin isimli vatandaş, "Yaylada bazen sıcak olur. Ancak hayvanların bu sıcaktan etkilenmemesi için hayvanları sağımdan sonra kar üzerinde gezdirip, dinlendirerek serinletmeye çalışıyoruz. Biz bu konuda şanslıyız. Çünkü bulunduğumuz yaylada her zaman kar oluyor. Bu yöntem sayesinde sıcaktan etkilenmeyen hayvanların da süt ve et verimi artıyor" diye konuştu. 15 yıldır çobanlık yapan Hidayet Ersek isimli çoban da, "Her gün 2 kez hayvanları kar üzerine çıkarıyoruz. Hem hayvanlar hem de biz serinliyoruz, hatta köpeklerimiz bile kar üzerinde saatlerce oturuyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title