Haberler

Moskova: Rusya Kamuoyu Litvinenko Cinayetini Tartışıyor

Altı Yıl Önce Rusya'dan Kaçarak İngiltere'ye Sığınan Eski Kgb (Şimdiki Fsb) Ajanı Aleksandır Litvinenko'nun Londra'da Zehirlendirilerek Öldürülmesi, Rus Kamuoyunda Gergin Tartışmalara Neden Oldu. Moskova'da Faaliyet Gösteren, İnsan Hakları İçin Mücadele Örgütü Lideri Lev Ponomaryov, Litvinenko Cinayeti Konusundaki Görüşlerini Açıkladı.

Altı yıl önce Rusya'dan kaçarak İngiltere'ye sığınan eski KGB (şimdiki FSB) ajanı Aleksandır Litvinenko'nun Londra'da zehirlendirilerek öldürülmesi, Rus kamuoyunda gergin tartışmalara neden oldu. Moskova'da faaliyet gösteren, İnsan Hakları İçin Mücadele örgütü lideri Lev Ponomaryov, Litvinenko cinayeti konusundaki görüşlerini açıkladı.

Litvinenko'nun ölümünden kısa bir zaman önce muhalif gazeteci Anna Politkovskaya'nın da suikast sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan İnsan Hakları İçin Mücadele örgütü lideri Ponomaryov, "Litvinenko ve Politkovskaya olaylarını birbirinden ayrı tutmak çok zor. Çünkü bu olayların her ikisi de politik imha olaylarıdır. Hem Litvinenko hem de Politkovskaya siyasi iktidara karşı muhalefet cephesinde yer alıyordu" dedi. Politkovskaya ve Litvinenko cinayetlerinin Rusya'da politik mevsimin yaklaştığının habercisi olduğunu da ifade eden Ponomaryov, "Gerçekten önümüzdeki yıl Rusya'da parlamento seçimleri, daha sonra ise cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Rusya'da politik mevsimin siyasi kurbanlarla start alması artık gelenek haline geldi. Bu olaylara kimse şaşırmamalı" şeklinde konuşurken, ayrıca yakın gelecekte benzeri daha çok olaylara tanık olunabileceğini ileri sürdü.

Konuşması sırasında siyasi kurbanların kesinlikle iktidar muhalifi kişilerden oluştuğunu vurgulayan Ponomaryov, "Litvinenko FSB'ye karşı eleştirileriyle biliniyordu. FSB yönetimini eleştirmek ve bu konuda kitap yazmak, Rusya'nın bir numaralı düşmanı haline gelmek anlamına geliyor. Çünkü Rusya'da en büyük güç FSB'dir. Devlet yönetimi tamamen FSB'nin elindedir. Büyük fabrikalardan en küçük özel işletmelere kadar tüm ekonomi FSB'den emekli olan veya halen görevli kişilerin yönetimi altındadır. Tabii ki böyle bir kurumu eleştiren Litvinenko'yu ortadan kaldırmayı arzulayan FSB'liler onlarca değil yüzlerceydi" diye konuştu.

Litvinenko cinayetinin faillerinin yakalanacağına inandığını belirten Ponomaryov, "Çünkü bu soruşturmayı İngiliz tarafı yürütmekte. Şuanda tüm dikkatler birkaç kişi üzerinde toplanmış durumda. Tabii ki bu kişilerden birisi suçunu itiraf etmek zorunda kalacak" şeklinde konuştu. Rusya'da iktidar tarafından bazı kişilerin öldürülmesi uygulamasının çok eski geleneklerden biri olduğunu ifade eden Ponomaryov, "Böyle cinayetler genellikle Çeçenistan'da, Kafkaslarda ve cezaevlerinde yapılmaktadır. Şimdiye kadar kimse bu olaylardan yargılanmadı. Benzeri olaylar Rusya için istisna değil, artık çok alışık, sıradan olaylar haline geldi. Litvinenko daha 1998 yılında FSB içinde yargısız infazla görevli gizli grupların mevcut olduğunu anlatıyordu. Fakat bunu kimse açıkça konuşmuyordu. Nihayet Litvinenko'nun ölümüyle bu konu da kamuoyu tarafından tartışılmaya başlandı" dedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın yurtdışındaki imajına çok önem veren bir lider olduğuna dikkat çeken Ponomaryov, "Tabii ki Litvinenko ve Politkovskya cinayetleri, Putin'in çıkarlarıyla bağdaşmıyor. Ama Putin'in bu olaylarda suçu olmadığını söylemek de çok zor. Çünkü hiçbir FSB görevlisi Kremlin'den gerekli desteği görmeksizin böyle bir cinayeti gerçekleştirmeye cesaret edemezdi. Putin'in bu olaylarda direk değil, dolaylı desteği olduğu görüşündeyim" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title